Petrol İş Sendikası üyeleri yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı Standart Profil fabrikası yöneticilerinin oyalama taktiklerine son vererek toplu sözleşme masasına oturmaya davet etti.

Fabrika önünde mesai çıkışı toplanan üyeler, “Sendikal Haklara Saygı!”, “Sabrımızı Sınamayın!” şeklinde yazılı dövizler taşıyarak sloganlar arttı. Petrol iş sendikası üyelerine TÜRK-İŞ, Teksif sendikalarının yanı sıra Kocaeli şubesinden üyeler de destek verdi.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, işverenin hukuki oyunlarla zaman kazanma yoluna gittiğini öne sürdü.
Yalancının Mumu Yatsıya Kadar Yanar

Öztaşkın,“Biz örgütlenerek bu iş yerinde toplu sözleşme yapmak için yetki başvurusunda bulunduk. Bizim çoğunluğumuz sabit olmasına ve kauçuk üretmesine rağmen üst kolunun petrol-lastik iş kolu olmasına rağmen işveren sizlerin sendikalaşmasını kabullenemediği ve hazmedemediği için yasaların arkasına dolanarak sadece bu süreci geciktirmek için çeşitli taktiklere başvurmuştur. Utanmadan sanki yıllardır bu işyerinde petrol iş sendikası yokmuş gibi bu işyerinin girdiği iş koluna itiraz etti. “kauçuktan üretim yapan işyeri değil, plastik ve lastikle ilgisi yoktur,metal sektöründedir “diye mahkemeye itiraz etti. Hatta bu itirazını genel merkezin bulunduğu İstanbul’da değil, Bursa’da yaptı. Ama bütün bunlar boşa çıktı ve mahkeme bizi haklı buldu. Yalancının mumu yatsıya kadar yandı. İşveren işçinin toplu sözleşme yapma gerçeğini göz ardı ederek bir kez daha mahkemeye başvurdu. “Bu işyerindeki sendikalı sayısı çalışanların yüzde 50’si değildir” diyor. Bin 500’e yakın işçiyi üye yapıyoruz. Ama bu işveren yalan söyleyerek “burada sizin çoğunluğunuz yoktur “diye itirazda bulunuyor. Nasıl işyerinde mumları söndüyse yaptıkları itirazda sonuçlanacak yalancının mumu ikinci kez sönecektir.” İfadelerini kullandı.

Öztaşkın, Standart Profil işverenlerini gerçekleri kabullenmeye ve çalışanların haklarına saygı göstermeye davet etti.
Öztaşkın, “ Biz sözleşme yapmak istiyoruz, onlar bundan kaçıyor. Bizlerden korkuyor. Çünkü yıllardır sizi ucuz işçi görüyor ve köle gibi çalıştırmak istiyorlar. Sendika ile bu düzenlerinin bozulacağını çok iyi biliyorlar. Bundan korktukları için bu süreci geciktirmek için ellerinden geleni ardlarına koymamaya çalışıyorlar. Buna güçleri yetmeyecek. Adalet en kısa sürede tescil edecek ve hakkımızı verecektir. Biz o zaman masaya oturacağız. Bir kez daha işverene elimizi uzatıyor, bu süreçleri geciktirme taktiklerini bırakarak masaya oturun” diyoruz. Karar onların. Eğer bu eli tutarlarsa bu işyerinde barış olacaktır. Bu elimizi bir kez daha iterlerse bundan sonra koltuklarında rahat oturamayacaklar. Onun için akılları başlarına toplasınlar. Bu işten artık kaçmak yok.” Dedi.

 Öztaşkın’ın konuşmasının ardından sloganlar atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Haber; S. KAŞKIR