Keleş döneminde başlamıştı

İlk olarak 2007 yılının Temmuz ayında Düzce Belediye Meclisi'nin 1. birleşiminde gündeme gelen Camikebir Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, o dönemki meclis tarafından onaylanmıştı. Projenin onaylanması sonrası dönemin Belediye Başkanı Mehmet Keleş, proje için hazırlanan maketi basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmış ve çalışmaların kısa süre içerisinde başlatılacağını açıklamıştı. Ancak araya yerel seçimler girip Başkan da İsmail Bayram olunca Keleş'in büyük umutlarla çalışmalarının tohumlarını attığı kentsel dönüşümü devam ettirmek Başkan Bayram'a kaldı.

Bayram'ın başkan seçilmesinin üzerinden bir yıl gibi bir süre geçtikten sonra proje için ilk ciddi çalışmalar hak sahipleri ile yapılan görüşmeler ve istimlak bedellerinin ödenmesi ile başladı.

17 Eylül 2010 tarihinde bölgede yıkımlara başlanmış ve o dönem yapılan açıklamada kısa zamanda yıkım işlemlerinin biteceği ve yeni yapılara başlanılacağı ifade edilmişti. Ancak aradan 1.5 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın ne tüm binalar yıkıldı ne de bölgeye çivi çakıldı.

Camikebir'de 4 kat mı yükselecek?

Şehrin tam göbeğinde mezbele bir görüntü çizen Camikebir Mahallesi'nde çalışmaların yarım bırakılma gerekçesi olarak bazı hak sahipleri tarafından açılan davalar gösterilirken asıl nedenin Düzce merkezde kat imar izni 3 olmasına karşın TOKİ'nin Metekköy'de olduğu gibi Camikebir'de de toplu konutları 4 katlı yapmak istemesi olduğu öne sürülüyor.

TOKİ'nin 4 kat gerekçesinin ise 4'ten aşağı olan kat sayısının kurum için ekonomik olmaması olduğu iddia ediliyor. TOKİ'nin 4 ya da 5 katlı yapmayı planladığı konutlar için 4'te karar kılması Düzce Belediyesi'ni ise zora sokuyor. Proje maliyeti göz önüne alınarak ekonomik getiriyi düşünen TOKİ'nin bu nedenle deprem yönetmeliğine uygun olarak yaptığı toplu konutları 4 katlı yapmak istediği iddiası gündemdeki yerini korurken hala çeşitli gerekçelerle bölgede yıkım işlemlerinin tamamlanmaması Camikebir'in Düzce'nin beklemede kalan projeleri arasında yer almasına neden oluyor. Camikebir Mahallesi'nde 70 bin metrekare alanı kapsayan proje kapsamında kalan ve daha önce TRT ekranlarında yayınlanan İpsiz Recep dizisinin çekildiği mekan olan film platosu da bakımsız ve çirkin görüntüsüyle yıkılmayı bekliyor. 2007 yılından beri gündemde olan ancak yıkımlar tamamlanıp bir kazma dahi vurulamayan bölgede makinelerin tekrar ne zaman çalışacağı konusunda kamuoyuna açıklama yapılmazken 1999 yılında iki büyük deprem yaşaması nedeniyle kentsel dönüşümün şart olduğu iller arasında başı çeken Düzce, dönüşüm için daha çok bekleyeceğe benziyor.

HABER:C.ÜSTÜNER