1999 yılında 2 kez yıkılan Düzce'de depremin ardından yapılaşma konusunda önemli kararlar alındı. Bunlardan biri orta hasarlı binaların deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi bir diğeri ise depremden önce 6 olan kat imar izninin 2'ye indirilmesi. Düzce'nin kaderi için çok önemli olan bu iki karar, ne yazık ki ilerleyen zamanlarda uygulamada sekteye uğradı. Orta hasarlı binalar konusu geçen yıla kadar sürekli ertelenirken kat imar izni ise 2'den 3'e çıkarıldı.

Depremin yarattığı yıkım çabuk unutuldu ki artık Düzce'de 4 katlı binaları görmek mümkün ve 5 katlı bina yapılması da gündemde. Bunun en açık örneği devlet kurumu olan TOKİ'nin kat imar izni sayısına uymaması. Metekköy'deki toplu konutları 4 katlı yapan ve eleştiri oklarının hedefi olan TOKİ'nin şimdi de Camikebir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm konutlarını 5 katlı yapmayı planladığı konuşuluyor. İddiaya göre TOKİ'nin 4 ya da 5 katlı yapmayı plandığı konutlar için 5'te karar kılması Düzce Belediyesi'ni zora soktu. Camikebir Mahallesi'nde kentsel dönüşüm için hazırlıklar devam ederken toplu konutların 5 değil de 4 katlı olarak yapılması yönünde belediye tarafından TOKİ'ye ısrarlı taleplerin iletildiği de konuşuluyor. TOKİ'nin proje maliyeti göz önüne alınarak ekonomik getiriyi düşündüğü ve bu nedenle deprem yönetmeliğine uygun olarak yaptığı toplu konutları 5 katlı yapmayı istediği iddia ediliyor.

Düzce şehir merkezinde yapılaşmanın artık yoğunlaşmaması gerektiği yönünde yapılan tüm uyarılara karşın şimdi Camikebir gibi şehrin göbeğinde yer alan bir mahallede hayata geçirilecek toplu konut projesinin kat imar izni de dikkate alınmayarak yapılması halinde Düzce için tehlike çanları çalacak gibi görünüyor.

Öte yandan TOKİ'nin deprem bölgesinde 3 katlı yapması gerekirken 4 katlı konutlar yapması tepki çekerken şimdi 5 kata hazırlandığı söylentileri şimdiden kamuoyunda yankı buldu. Kat imar iznine önce devletin uyması gerektiğine dikkat çeken bazı vatandaşlar, “TOKİ ve kamu binaları 4-5 kattır. Vatandaşın yerlerinin büyük bir kısmı 2 kattır. Açıkça görülüyorki kat nizamını bozan devlet yapılarıdır” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Haber; C. ÜSTÜNER