İl Genel Meclisi’nin D-100’ün iki tarafını imara açması kararının ardından konuyla ilgili düşüncelerini açıklayan TSO Başkanı Metin Büyük, Düzce’de sanayileşmenin 3 bölgeye ayrılmış durumda olduğunu söyleyerek, yıllardan beri sanayileşmenin D-100’ün sağı ve solunda yapıldığını belirtti.

Büyük, “ Düzce’deki 3 sanayi bölgesinden Bbrincisi herkesin bildiği gibi organize sanayi bölgesi, ikincisi Gümüşova bölgesi. Üçüncüsü yıllardan beri sanayileşen D-100’ün sağı ve solu. Hepimizin bildiği gibi 25 sene önce yapılan fabrikalar var. Bolu’ya bağlıyken bunların çoğunun ruhsatı yoktu. 2 vali önceden bu konuyla ilgilendi. Ancak Vali Vasip Şahin bu konuya biraz daha önderlik etti. il genel meclisinde bunların çalışması yapılıyor. Yeniden bunların plan ve bütçesi hazırlanıyor. Bildiğim kadarı ile ocak ayından itibaren il genel meclisine gelecek.” Dedi.

Düzce’de çarpık yapılaşma, çarpık sanayileşme olmaması gerektiğini vurgulayan Büyük, D-100’ün sağ ve solunun iyi bir görüntü çizmediğini ifade etti. Büyük, “ hepimizin kabul ettiği gibi bütün siyasilerimiz aynı görüşte.Düzce’mize giren insanlar Düzce’nin görüntüsünü beğenmiyorlar. Çarpık bir sanayileşme ve yapılaşma var. D-100 sağ ve solu iyi bir görüntü çizmiyor. Bundan sonra mevcut sanayileri yıkma şansımız yok. Bunları bir şekilde ruhsatlandırmamız lazım. Bu noktada il genel meclisi üzerine düşen görevi yapacak. Bir çalışma yapılıyor bunlarla ilgili askı süresi var itirazlar var. Bu itirazlardan sonra bu plan kabul edilecek. Bu bölgelere fabrika yapmak isteyen insanlar bu plan dâhilinde yapılacak. Ruhsat almak adına devletin kasasına da para girer, özel idarenin de. Bundan hem sanayici karlı olur hem çevrede yaşayanlar fayda görür.” Şeklinde konuştu.

Ruhsatsız fabrikalarla ilgili rakamı kesin olarak kimsenin vermesinin mümkün olmadığını da dile getiren Büyük, çoğu fabrikanın ruhsatsız olduğunu belirtti. Büyük “ Birebir şu ruhsatlıdır bu ruhsatlıdır diyebilmemiz mümkün değil. Ama biliyoruz ki çoğu ruhsatsız. Doğanlı’dan Gümüşova sınırında kadar orda bulunan fabrikaların çoğu ruhsatsızdır. 2012 yılında sanayiciler de bu işin üzerine düşerse bu fabrikalarda ruhsatlı hale gelir. Plan iyi olur ya da kötü olur onu bilemem ama en kötü plan plansızlıktan iyidir.” Diyen Büyük, 3. OSB ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.

Gümüşova’da kurulması planlanan 3. OSB için henüz resmi bir gelişme olmadığını söyleyen Büyük, mevzuatla ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Büyük, “Biz 3. Organize diyekonuşuyoruz. Resmiyet yok yani. Gümüşova bölgesinde bir kümelenme olduğu için tabiri caizse 3. Organize diye adlandırıyoruz. 3. Sanayi bölgesi resmi olarak tescil edilmiş değil. Onu yapmak çok kolay da değil. Onla ilgili mevzuatta bazı sıkıntılar mevcut. Çünkü fabrikaların arasında özel kişilere ait bazı araziler var. Bunları kamulaştırma meselesi var. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde toplantı yapacağız. Resmi olmasa bile gayri resmi bir sanayi bölgesi orada oluşmuş durumda.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN