Depremlerin ardından süratle yapılaşan ve sanayileşen Düzce’nin kontrollü gelişimini sağlamak için temel çerçeveyi çizen, doğanın sağlıklı bir koruma kullanma dengesini gözetilmesi konusunda bağlayıcı niteliği olan ve küresel ısınma, yeşil alanların giderek azalması, dünya ölçeğinde su sıkıntısı beklenen bir gelecek nedeniyle giderek önem kazanan Çevre Düzeni Planı konusundaki çalışmalar hız kazanıyor.

Yıllardır üzerinde çalışılmasına rağmen bir türlü tamamlanamayan, Nihayet plan müellifinin plan üstündeki çalışmalarını tamamlaması ve detayların yazıya dökülmesinin ardından,. Düzce Valisi Ercan Topaca’nın girişimleri ve Düzce’yi ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun tarih ve takip metodu ile ilerleyen çalışmaların kısa zamanda sonuçlanması bekleniyor.

Çevre Düzeni Planı için sadece İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi’nin yanı sıra  havza koruma planı ile bağlantılı olarak İSKİ’nin görüşünün de alınması gerekirken, Düzce Valisi Ercan Topaca’da uzun zamandır zaman buldukça plan üzerinde çalıştığını, Eroğlu’nun talimatının ardından konuya ayırdığı zamanın fazla olduğunu, konunun karara bağlanmasının 2008 yılının ilk yarısında tamamlanacağını söylemişti.