Düzce'nin il olmasından bu yana zaman zaman kamuoyu gündemine gelen ve nihayet geçtiğimiz aylarda İSKİ'nin Düzce'yi Su Koruma Havzası ilan edeceği endişesiyle apar topar kabul edilen Çevre Düzeni Planı şimdi de eksiklikleri ile gündeme geliyor. Eksikliklere ilişkin düzeltme talepleri hem Belediye Meclisi'nde hem de İl Genel Meclisi'nde inceleniyor.

Eksiklikler arasında oldukça ilginç olanlar da var. Örneğin öngörülen nüfus projeksiyonlarında toplam nüfus ile nüfusu oluşturan kentsel ve kırsal nüfuslar arasında tutarsızlıklar var. Organize Tarım ve Hayvancılık alanları maddesinde geçen “III.36'ncı madde2 bahse konu raporun içinde yok. Bunun yanı sıra plana işlenmemiş olan kum, taş, maden ve çakıl ocaklarının da bulunduğu tespit ediliyor. Bazı alanlar ise küçük ölçekli planlarda gösterilirken, büyük ölçekli planlarda gösterilmemiş.

Öte yandan incelemeler sonucunda bazı birbiriyle çeliştiği tespit edilen maddeler de var. Planın bir yerinde daha önceden kullanıma açılma kararı alınmış her tür sanayi alan ve bölgelerinde kurulacak sanayi tesislerinin ÇDP'ye aykırı olamayacağı belirtilirken, başka bir yerde ise daha önce yapılan sanayi tesislerinin dondurulduğu dile getiriliyor. Bu iki ifadedeki çelişkinin uygulamada sorun yaratması kaçınılmaz gözüküyor. Planda mutlak kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında yeni maden işleme tesis ve ocaklarının açılamayacağına ilişkin kesin bir hüküm ile, maden çıkarımının alt ölçekli planlarla belirlenen koşullarla yapılabileceğine ilişkin hükmü de çelişiyor.

İl Genel Meclisi'ne gelen 14 maddelik değişiklik talebi ve Belediye Meclisi'ne gelen 16 maddelik değişiklik talepleri incelenmek üzere komisyonlara havale edilirken, Çevre Düzeni Planı'nın bir süre daha düzeltme talepleri ile gündemde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.