Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Bu önemli günde yapılan, ‘Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri Araştırması’ çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ankete katılanların 4’te 3’ü iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu belirtiyor. Katılımcıların 4’te 1’i Türkiye’de iklim konusunda gerekli önlemlerin alınacağına hiç ihtimal vermiyor. Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise vatandaşların nükleer enerjiye karşı olduklarını söylemeleri oldu. Türkiye’nin enerji konusunda tercihi ise büyük oranda güneş ve rüzgâr enerjisi olarak dikkat çekiyor.
Dünya Çevre Günü nedeniyle gerçekleştirilen araştırma kamuoyuna açıklandı. 30 kent merkezi, 100 ilçe ve 147 mahalle ve köyünde yapılan anket çalışması 2 bin 595 kişiyle yüz yüze gerçekleştirildi.

Araştırma çerçevesinde katılımcılara, 2017 yılında Avrupa Sosyal Anketi tarafından 18 ülkede sorulan, “İklim değişikliği konusunda endişeli misiniz? Ne kadar endişelisiniz” sorusu yöneltildi. Görüşülen kişilerin yüzde 25’i, “Çok endişeliyim”, yüzde 50’si ise “Endişeliyim” yanıtını verdi. Bu sorudan elde edilen veriler diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında, Türkiye’nin bu soruya oldukça yüksek oranda “Endişeliyim” dediği ortaya çıktı.

“Küresel ısınmanın yaşandığını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 86.8’i “Evet” yanıtını verirken yüzde 10’u “Hayır” dedi. “Türkiye’de sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi düzensiz hava olayları artıyor mu yoksa azalıyor mu?” sorusuna, katılımcıların yüzde 76.3’ü “Artıyor” diye yanıt verirken, sadece yüzde 6.5’i “Azalıyor” dedi.

Ankete göre her 10 kişiden 7’si yaşadığı yerin yakınına nükleer santral yapılmasını istemiyor. Her 2 kişiden 1’i yaşadığı yerin yakınına kömür santralı yapılmasını istemiyor. Ankete göre toplumun 4’te 1’i iklim değişikliğine karşı gerekli önlemlerin alınacağına hiç ihtimal vermiyor. Neredeyse her 2 kişiden 1’i de bu konuda Türkiye’nin harekete geçeceğine inanmıyor.

Haber: M.AYDIN