Düzce Üniversitesi’nin düzenlediği “Koruyarak Kullanalım: Orman Su ve Hava” adındaki, çevre konusunda uzman öğretim görevlilerinin katıldığı  panelde, konuşmacılar çevre ve geleceğimiz için karamsar bir tablo çizdiler.

Başkanlığını Düzce Üniversitesi’nden Refik Karagül’ün yaptığı ve konuşmacı olarak Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, İstanbul Üniversitesi’nden Profesör Doktor Ahmet Hızal ve  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Profesör Doktor Miktat Kadıoğlu’nun katıldığı Panele izleyici olarak Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Funda Sivrikaya Şerifoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Ercan, öğretim görevlileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelistler konuşmalarında çevre sorunlarını tüm boyutları ile ele alırken,  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Mikdat Kadıoğlu,  daha önceleri milyonlarca yıl süren iklim değişiklerinin artık on yıllara varan sürelerle ölçüldüğünü belirtirken, su döngüsü ve kuraklığın toprak üzerindeki etkilerini anlattı. Kadıoğlu  çözümün kriz yönetimi sisteminden risk yönetimi sistemine geçilmesinde yattığını söyledi.

Kendisi de Düzceli olan Profesör Doktor Ahmet Hızal ise, gençliğinde Asar deresi ve Karaca deresi’nde balık tuttuklarını, bu derelerin  debisinin fazla olması nedeniyle girmeye çekindiklerini, bu derelerin su miktarının oldukça azaldığını belirtti. Hızal, bu olumsuz değişimin dünyanın her tarafında yaşandığını belirtirken, ormanlar ve su arasındaki karşılıklı ilişkiyi de örnekler vererek anlattı.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise küresel ısınma ve çevre açısından ormancılıkta gelişim ve değişimleri izleyiciler ile paylaştı.

İzleyicilerin ortaya konulan karamsar tabloyu dikkatle algılamaya çalıştıkları dikkat çekerken, panelin sonunda izleyicilerin soruları yanıtlandı.