Türkiye'deki toplumsal sorunlardan biri olan magandalar yüzünden ocaklara ateş düşerken, yasağa karşılık düğünlerde neden hala silah atılmaya devam ediliyor? sorusu bir kez daha tartışmaya açıldı.

Son olarak geçtiğimiz haftasonu Ağa Mahallesi'ndeki gelin alma merasimi sırasında rastgele havaya ateş açan birkaç kişiden birinin silahından çıkan kurşununun hedefi olan bir vatandaşın hayattan kopması ile tekrar gündeme gelen maganda sorunu konusunda Düzce'de yaşayan vatandaşlara mikrofon uzattık. Düğün evlerini kana bulayan magandalara vatandaş cephesinden bakıldığında caydırıcı cezaların ve en ağır yaptırımların uygulanması en büyük temennileri.

Arabaların egzozlarıyla oynayıp gürültü çıkartıyorlar”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Ömer Güler durumu insanlığa sığmayan bir durum olarak değerlendirirken şunları söyledi: “Bu cinayetleri işlerken hiç korkmuyor. Fakat şöyle bir şey daha var, devletimizin bu konularda caydırıcı cezalarının olması lazım. Çünkü bıçaklama durumunda içeri girdikleri halde arka kapıdan çıkıyorlar. Bir de “Tofaşçı”lar var. Bunlar otomobilin egzozlarıyla oynayıp sokaklarda gürültü çıkartıyor, insanları rahatsız ediyor. Bunların denetlenmesi lazım. Düğünlerde kurşun atıyorlar okuyoruz gazetelerden. Ölenler çok oluyor. Herkese silah verilmemesi gerekiyor. Çünkü herkes silahlı ve en ufak şeyde ölümler meydana geliyor. Çözüm olarak da bu tür insanların ceza görmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Cezaların ağır ve caydırıcı olması gerekiyor”

Mehmet Özgen de cezaların caydırıcı olması gerektiğini ifade ederek şu görüşleri paylaştı: “Bu maganda cinayetlerini yok etmek lazım. Caydırıcı cezaların verilmesi gerekiyor. Kurusıkıları da ateşli silaha çeviriyorlar. Piyasada bu yapılıyor. Bunun durması için çok iyi bir denetleme olması gerekiyor. 80 ihtilalinde yasakladılar. Düğünde atılmayacak diye kanun çıkıyor ama adam yine silah atıyor. Biz de cezalar caydırıcı değil. Neden ölsün insanlar. Bunun yasaklanması lazım. Balkonda oturan çocuğun ne günahı var? Cezaların ağır ve caydırıcı olması gerekiyor.”

Silahı sadece yetkililer kullansın”

“Herkese silah verilmemesi gerekiyor” diyen Kerami Beşer ise; küçüklere örnek olan büyüklere önemli bir çağrı yaptı. Beşer, “Herkesin serbest bir şekilde atış yapmasını yasaklasınlar. Silahı sadece yetkililer kullansın. Yoldan geçenler kullanmasın! Son zamanlarda alınan kararlarla düğünlerde atılmaması gerektiği yönünde kanun çıktı. Kaçak atanlar var. Onun da o bölgenin sorumluları yakalasın ve gerekli cezayı versin. Çocukların suçu yok! Büyüklerin tedbir alıp özendirmemesi gerekiyor. Çocukların psikolojisi bozuluyor. Silah kullananları sağduyuya çağırıyorum.” diye seslendi.