2006 yılında hapis cezasına alternatif bir sistem olarak uygulamaya geçen Denetimli Serbestlik Sistemi altındaki mahkumların kamuda istihdam edilmesi için Valilik, Başsavcılık ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.

Mahkumların toplumsal hayata sağlıklı olarak kazandırılmasını hedefleyen protokolü Düzce Valisi Ali Fidan ve Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ile Valilik Makam Toplantı Salonunda bir araya gelerek imzaladı.

Topluma kazandırılmaları amaçlanıyor

Düzce Valisi Ali Fidan, protokolle kamunun yardımcı eleman ihtiyacına katkı sağlanacağını söyledi. Fidan, ”Denetimli Serbestlik Sistemi 2005 yılında yasalaşmış, 2006 yılında hayata geçmiştir. Suç işlemiş bireylere birtakım rehabilitasyon projeleri uygulanarak topluma hızlı bir şekilde kazandırılması amaçlanıyor. Yapacağımız protokolle denetimli serbestlikte bulunan bireyleri kamu kurum ve kuruluşlarında özellikle yardımcı işlerde bakım, onarım, bahçe ve temizlik gibi işlerde istihdam ederek kamunun bu alanlarda yardımcı eleman ihtiyacına katkı sağlanması ve oluşturulacak istihdamla denetimli serbestlik altında bulunan bireyleri topluma kazandırmayı hedefledik.” dedi.

Devlete olan maliyetler azaltıldı

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ise Denetimli Serbestlik Sistemi Uygulaması ile mahkumların devlete olan maliyetlerinin hafifletildiğini, bu yöndeki iş birliklerinin diğer kurumlarla da süreceğini dile getirdi. “Denetimli Serbestlik Sisteminin hapis cezasına alternatif bir sistem olarak yürürlüğe girmesiyle hükümlülerin infazlarının devlete olan maliyetlerinin azaltılması sağlandı. Mahkumlar açısından da ailelerinden kopmamaları ve toplumdan izole olmamalarının sağlanmasıyla infazlarının gerçekleşmiş olması yararlı oluyor. Sayın Valimize protokolü hazırlanmasında sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Denetimli Serbestlik Uygulaması kurumlarla iş birliği ile yapılarak geliştirilecek bir sistemdir. Bu aladaki iş birliği tüm kurumlara yayılarak devam ediyor. Düzce bazında diğer kurumlarla bu protokolü devam ettirerek Düzce’nin toplumsal hayatına mahkumların sağlıklı bir biçimde geri dönüşümü sağlamış olacağız.”

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yeni yerine geçiyor

Güre ayrıca Şerefiye Mahallesi’nde bulunan Eski İl Özel İdaresi binasını Adalet Bakanlığı’nın satın aldığını hatırlattı ve tadilat işlemlerinin tamamlanmasının ardından binanın, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne Ocak ayı sonu ya da Şubat ayı ortasında hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

Haber:Y.SEVER