ÖDEMELER KUPONLA YAPILABİLECEK


Kuponla sigortalanacak olan gündelikçiler için 1 Nisan 2015 tarihine kadar çalışmalarını tamamlamayı planlayan Sosyal Güvenlik Kurumu yönetmelikleri hazırlayıp Anlaşmalı olan bankalar aracılığıyla ödeme kuponlarını bastıracak.


Alınan bilgilere göre Başvurular SGK merkezlerinden doğrudan yapılabileceği gibi internet üzerinden de başvuru olanağı sağlanacak. Öncelikle SGK’dan veya kurumun internet sitesinden alınacak olan form doldurulup, işçi ve işveren tarafından imzalanacak. İşveren ödemeleri otomatik ödeme talimatıyla veya kuponlar aracılığıyla yaptırabilecek.

10 GÜNDEN AZSA CEZAİ YAPTIRIM YOK


Gündelikçi kadın çalıştıran herkes sigorta yaptırmak zorunda fakat ayda 10 günden az çalıştıranlar sigorta yaptırmadığında cezai yaptırımla karşılaşmıyor.
Ancak olası bir iş kazası durumlarında sorumluluk altına girmemek için işçinin sigortalı olması gerekli. Bu sayede, evde meydana gelecek kazada gündelikçi sakatlanırsa kendisine bu sigortadan dolayı iş göremezlik aylığı bağlanabilecek.

Ayda 10 günden fazla çalışanlar içinse sigorta zorunlu olacak. Sigorta yaptırmayan işveren brüt asgari ücret tutarında yani bin 134 lira para cezasına çarptırılacak.

10 günden az çalışanlar için günlük prim asgari ücretin %2’si oranında olurken, 10 günden fazla çalışanlar içim brüt asgari ücretin % 32.5’i oranında prim ödenecek.

 

Haber: S. Dervişoğlu