Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Başkanı Turan Güler, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nin fındık alım fiyatlarına yönelik açıklamalarda bulundu. İlçe binasında basın toplantısı düzenleyen Güler, fındık maliyetlerinin 7,70 lira olduğu koşullarda 10 lira olarak belirlenen fiyatı kabul edilemez bulduklarını söyledi.

Fındığın üreticiye maliyeti

"Karadeniz bölgesinin ve ilçemizin birinci derecede gelir kaynağı olan fındık ve fındık üreticisi yine kaderine terk edildi." diyen Güler, şu maliyet hesaplamasını paylaştı: "Ziraat odalarının yaptığı maliyet hesabına göre maliyet 7.70 TL'dir. Açarsak dal kesme 250 TL, tırpan yapma 300 TL, filiz alma 100 TL, toplama yatılı 60 TL, yerli 80 TL, mazot 4 TL, patoz 150 TL'dir."

"Fındık üreticileri bırakın borç ödemeyi açlıkla baş başa kalmıştır"

"Bu şartlarda fındık üreticisi ne yapabilir?" diye soran Güler, açıklamasını şöyle dürdürdü: "Günü kurtarayım derken borç batağına sürüklenmiş bankalara ve tarım krediye olan borcunu ödeyemez hale gelmiştir. Beklentimiz yetkili organların bir an önce bu hukuksuz, adaletsiz fiyat politikasına dur deyip fındığın hak ettiği taban fiyatını düzeltmek ve de fındık üreticisinin huzurunu sağlamaktır.

Geçen yıl fındık rekoltesinin az olması nedeniyle ertelenen banka ve tarım kredi borçlarının ödenmesi için umudunu bu yıl ki fındık gelirine bağlayan fındık üreticisi açıklanan fındık fiyatları ile tamamen mağdur durumdadır. Fındık üreticileri açıklanan fiyatla bırakın borç ödemeyi açlıkla baş başa kalmıştır.

"Siz biz kavgasını bir tarafa bırakıp fındığımıza sahip çıkalım"

İlgili STK'lara da seslenen Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Başkanı Turan Güler, "Fındık üreticisinin mağduriyetini gidermek için başta iktidar olmak üzere en fazla üyeye sahip ziraat odaları ve dünyada en büyük üretici kuruluşu olan Fiskobirliğin fındık üreticisine sahip çıkmasını bekliyor ve göreve davet ediyoruz. Siz biz kavgasını bir tarafa bırakıp fındığımıza sahip çıkalım."

Haber: C. ÜSTÜNER