Meclis’teki bütçe görüşmelerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’dan Ankara’ya gelen bir kamyoncunun köprü ve otoyollara verdiği ücretin çok yüksek olduğunu belirterek, hükümeti eleştirmiş, Başbakan Binali Yıldırım da Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ücretlerden farklı rakamlar sıralayarak, “Hesap uzmanlığı burada da çöktü." demişti.

Yaşanan bu polemik sonrası CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ile Uşak Milletvekili Özkan Yalım bu sabah TIR’la İstanbul’dan Ankara'ya yola çıktı. İki milletvekili öğle saatlerinde ulaştıkları Düzce’deki bir tesiste durarak mola verdi. Hem kamyon ve TIR şoförleri ile sohbet edip sorunlarına kulak verdi hem de basın mensuplarına yolculuğun amacını anlattı.

“2018 yılı nakliyeci için çok ağır bir yıl”
Başbakan Binali Yıldırım ile Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu arasında rakamlar konusunda uyuşmazlık ortaya çıktığını belirten Uşak Milletvekili Özkan Yalım, şöyle konuştu:

“Biz Genel Başkanımızın doğru söylediğini tescillemek adına tamamen real bir araçla giderleri birebir tespit ediyoruz. Otoban masrafından, köprü ücretine kadar ve de akaryakıtına kadar bunu bu şekilde tespit ediyoruz. Ancak bunun yanında bunlar değişken rakamlar. Çok ağır yükler var. Köprüsünden tutun, mazotundan tutun, sigortası, sosyal güvenlik primleri, kasko primleri vesaire buna benzer çok giderler var. Bakım maliyetleri çok yüksek, lastik fiyatları çok yüksek. Yani sonuç itibari ile 2018 yılı nakliyeci için çok ağır bir yıl. Ben buradan bütün nakliyeci arkadaşlarıma Allah kolaylık versin diyorum. Çok kötü günler bekliyor. Bizim yaptığımız bu çalışma, inşallah bu giderlerin hükümet tarafından değerlendirilip düşürülmesi yolunda bir adım olur.”

“Hem kamyoncunun canı tehlike altında hem bizim canımız tehdit altında”
CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise şunları kaydetti:

“Kamyoncuda para çok değil. İşte köprüden geçiyoruz tabelada yazan ne ise onu söylüyoruz. 1 buçuk milyona yakın kamyon şoförü var. Bunların doğrudan hayatları çok zor da tabii ki bunlar bizim için bir şeyler taşıyor. Maliyetleri çok yüksek olduğu için ürünlerin de fiyatları yükseliyor, enflasyon da artıyor. Yalnız çok ilginç şeyler söylediler (kamyoncular). Hiçbiri Osmangazi Köprüsü’nden geçemiyor. “Eğer fiyat düşerse biz de o köprüden geçeriz boşuna 80 kilometre dolaşmayız.” diyorlar. Bu çok önemli. İkincisi de 25 tonluk kamyona 50 ton yük atıyorlarmış ki maliyeti karşılayabilmek için bu seferde ne oluyor? Can güvenliklerimiz tehlikeye giriyor. Hem kamyoncunun canı tehlike altında hem bizim canımız tehdit altında. Onun için bu maliyetleri bir an önce düşürmemiz gerekiyor. Onun içinde çaba gösteriyoruz.”

Haber: Ö.YILMAZ