CHP'li Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, partisinin referandum çalışmalarına destek vermek üzere bugün Düzce'ye geldi. Yığılca'da gerçekleştireceği miting öncesinde il binasında kameraların karşısına geçen Sarıgül, anayasa değişikliği teklifi ile ilgili konuştu.

"Anayasa; mutlaka değiştirilmelidir ancak..."
Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamenter sistemle yönetilen, demokratik, laik ve çağdaş bir ülke olduğunu ve hak ettiği anayasa ile yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, değerlendirmelerine başlayan Sarıgül, şöyle devam etti: "Anayasa, toplumsal mutabakat metnidir. Günlük siyasal hesapların çok ötesinde, toplumun uzun vadeli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Bu çerçevede, toplumun tüm kesimlerinin onayı ve gönüllü desteği ile oluşturulmalıdır. Şu anda var olan anayasa; toplumsal ihtiyaçlarımızı karşılamamaktadır ve mutlaka değiştirilmelidir. Ancak, referanduma sunulacak olan anayasa, bu hali ile bir anayasanın taşıması gereken temel niteliklerden son derece uzaktır."

"Kutuplaştırıcı değil, uzlaştırıcı bir anayasa olmalıdır"
Hazırlanan metnin demokrasinin temeli olan Güçler Ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu savunan Sarıgül, şunları kaydetti: "Sağlıklı işleyen bir demokrasi için özellikle yargı ve yasama bağımsızlığı hayati önem taşımaktadır. Halkımız, 16 Nisan günü önemli bir karar verecektir. Ya ülkenin kaderini tek bir kişinin kararına terk edecek ya da parlamenter sistemin kendisine sağladığı söz hakkına sahip çıkacaktır. Sandıktan çıkan karar ne olursa olsun, ülkemizin yeni anayasasının toplumsal mutabakat çerçevesinde tekrar ele alınıp, değerlendirilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Türkiye’nin anayasası, demokrasi, sevgi ve adalet kavramları üzerinde yükselen, kutuplaştırıcı değil, uzlaştırıcı bir anayasa olmalıdır. Milletimizin özlediği ve gözlediği anayasa da budur. İşiniz hayır, sözünüz hayır, gününüz hayır olsun."