CHP Düzce Genlik Kolları’ndan dikkat çeken “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” mesajı… CHP’li genç kadınlar ile partili kadınların katılımıyla Anıtpark Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte bugüne kadar işlenmeyen önemli bir noktaya parmak basılarak bu önemli günde “kadın ve çocuk cinayetleri” teması ile gündeme geldi.

Babası tarafından öldürülen 3 yaşındaki Hira Akşener, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, 17 yaşında sevgili tarafından öldürüldükten sonra parçalanarak çöp kutusuna atılan Münevver Karabulut gibi pek çok kadının çeşitli nedenlerle cinayete kurban giden kadınlara dikkat çeken CHP’li kadınlar ellerinde pankartlarla meydana çıktı.



Bugüne kadar cinayete kurban giden çocuk ve kadınların isimlerinin yazılı olduğu kartonlarla yanında o isimleri temsil eden objeler ile meydana dolduran kadınlar, “Kadınız, haklıyız, kazanacağız”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”, “Şeker fabrikaları kapanmasın, kadınlar işsiz kalmasın” sloganları attı.



“Kadın-erkek eşitliğinde maalesef 131.sıradayız”

Grubu temsilen bir basın açıklaması yapan partili Sevinç İleri, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu:

“8 Mart için etkinlik temamız bugün görüldüğü üzere “Kadına Şiddet” temalı oldu. Çünkü geldiğimiz noktada kadın-erkek eşitliğinde maalesef 131.sıradayız. Konuyla ilgili olarak emek ve eşitliği tartışmamız gerekirken bizler sadece öldürmeyin, tecavüz etmeyin demekle yetiniyoruz. Sorumluluğu kendimizde arayıp cinsiyetçi kavramlara ve bahanelere dur demedikçe sadece cezaların daha caydırıcı olmasını bekleyerek kaybettirilmeye çalışılan kadın itibarını iade edebilmemiz maalesef mümkün değildir. Kadına şiddette yaşanan yüzde 1400 artış cinsiyetçi söylemlerin bizi nereye getirdiğinin en somut göstergesidir.



“Tüm bunlara karşı toplumsal bir tepki oluştur”

Kadınlar olarak ne yapmamız gerektiğini duymaya insan olarak birleşmeye ihtiyacımız olduğunu kaydeden İleri, şunları kaydetti:

“Ülkede çocuk gelinleri, tecavüz edilen kız ve erkek çocuklarını, ayrılmak istediği için öldürülen kadınları görmek, bu düzen böyle demek zorunda da değiliz. Onu yapma, bunu giyme, bu saatte çıkma, adam ol, kadın gibi gül söylemleriyle, gece çıkma, ruj sürme, kapının önüne erkek ayakkabısı koy önlemleri ile sapık zihinleri, kadın, erkek ve hatta hayvan bedenleri üzerinden çekebilmemiz de mümkün görünmemektedir. Bize düşen tüm bunlara karşı toplumsal bir tepki oluşturmak, devamında da kadın ve erkeği düşman olarak işlemek yerine birlikte güzel olan iki renk, iki insan olduğu bilinciyle çocukları yetiştirmektir.”

Öte yandan CHP Kadın Kolları Başkanı İlknur Başak Tütüncü ve partili kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olması dolayısıyla bir tekstil fabrikasında çalışan kadınları da bu özel gününde yalnız bırakmadı. Kadınları yemek saatinde ziyaret ederek onlarla sohbet eden ve Kadınlar Günü’nü kutlayan partili kadınlar, her birine menekşe dağıttı.





Haber: Ö. YILMAZ