Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETAT) tarafından “GETAT İyi Klinik Uygulamalarına Etik Yaklaşım Kursu” düzenlendi.

“Geleneksel tıp binlerce yıl öncelere dayanıyor”
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren GETAT Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul Kaya, modern tıp tekniklerinin birkaç yüz yıl geçmişi olduğunu belirterek en önemli ilkesinin ise kanıta dayalı olarak ispatlanmış olduğunu vurguladı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanın en büyük eksikliklerinden bir tanesinin kanıta dayalı olarak yeterince ispatlanmamış olduğunu katılımcılarla paylaşan Kaya, Sağlık Bakanlığı’nın, tüm dünyada öncül bir davranış göstererek 2014 yılında çıkardığı GETAT Uygulamaları Yönetmeliği ile tüm dünyaya örnek bir davranış gösterdiğini dile getirdi.



“Tıpçılar olarak tarihi sorumluluklarımız var”
Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, GETAT alanının önyargıların ve ön kabullerin çok fazla olduğu bir alan olduğunu dile getirerek, bu alanda kullanılan yöntemlerin ve ürünlerin faydalı olup olmadığı yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Tıpçılar olarak kendilerinin bu alanda tarihi sorumluluklarının olduğuna dikkat çeken Balbay, bir şeyi kabul ya da ret ederken gerekçeleri ile birlikte, objektif yayınlarla ortaya önemine değindi.



“Günümüzde çok fazla yanlış ilaç kullanımı var”
Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, günümüzde çok fazla yanlış ilaç kullanımı olduğunu söyleyerek, bunun engellenmesi gerektiğini ifade etti. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanının; önceden bilgi ve referans ile etiklik zaafı olduğunu söyleyen Şahin, Sağlık Bakanlığının 2014 yılında çıkarmış olduğu yönetmelikle bu zaafların giderildiğini belirtti.Programın herkes için yararlı geçmesi temennisinde bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahin, katılımcılara ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.


“63 üniversitenin GETAT merkezi bulunuyor”
Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı ise konuşmasında, Sağlık Bakanlığı olarak kendilerinin 2014 yılında çerçeve olarak bir yönetmenlik çıkardıklarını ve bundan sonraki çalışmaları üniversitelerin yürüteceğini söyledi. Yönetmelik çıktıktan sonra önemli çalışmaların yapıldığını ve bu gün 63 üniversitenin GETAT merkezinin olduğunu ifade eden Kalaycı, Düzce Üniversitesi’nin GETAT alanında örnek çalışmalar yaptığını, gerçekleştirilen çalışmalara bakıldığında Düzce Üniversitesi’nin GETAT alanında ciddi bir marka olacağını vurguladı.