Düzce’yi gezmeye gelen bir mimarın isyanı Düzce’nin özellikle kırsal kesimde çöp sorununu yeniden tartışmaya açtı. Belediye sınırlarındaki katı atık problemi yapılacak tesisle, önüne geçilmesi beklenirken, konteyner ve araçları olmayan köylüler ellerine geçen çöpü boş buldukları tarla ve yol kenarlarına atmaya devam ediyor.


Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Zeyneti Bayrı Ünal, köylerde ciddi katı atık sıkıntısı olduğunu dile getirdi ve özel idarenin bu konuya ilişkin proje geliştirmesi gerektiğini ifade etti.


Ünal, “Belediyeler katı atıklarını belirlenen yöntemlere standartlara, yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilecek bir alana atmıyorlar. Düzce'nin bütün ilçelerinden gelecek olan katı atıklar şuan belirlenmiş olan katı atık depolama yerinde bertaraf edilecek. Bu sadece belediyelere ilişkin katı atıkların bertarafı konusundaki çözüm noktası. Oysa insanın yaşadığı her yerde katı atık üretiliyor. Köylerimizde de ciddi katı atık sıkıntısı var. Yapılacak olan bir tesis Düzce ili belediyelerine ilişkin kent merkezindeki katı atık sorununu bertaraf noktasında çözecek. Ancak özel idare eliyle de yürütülmesi gereken özellikle kır yaşamındaki katı atıkların doğa ortamına bırakılmaması açısından bir projenin acilen geliştirilmesi gerekiyor.”dedi.


Ünal ayrıca köylerde kanalizasyon ve alt yapı eksikliğine dikkat çekti.


Ünal, “Düzce'de alt yapı söz konusu. Köylerimizde kanalizasyon alt yapısı söz konusu değil. Bunun yönetimi de yerel idarenin sorumluluğunda bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.”dedi.

 

 

 

Haber;S.Kaşkır