Çilimli’nin Yeşil Mahallesi’nde huzuru kaçıran olaylar 2 ay önce başladı. Bir evde çıkan yangının ardından peş peşe mahalledeki farklı adreslerde bina ve kurulukların alevlere teslim olması mahallede korku yarattı. Birkaç gün arayla çıkan yangınların elektrik bağlantısı olmayan yapılarda bile yaşanması ‘Birileri mi yangın çıkartıyor?’ sorusunu akıllara getirdi. Olayla ilgili yerinde bilgiler almak için Çilimli’ye giden haber ekibimiz, mahalle sakinlerine mikrofon uzattı.

Kundaklama şüphesi üzerinde duran vatandaşlar, yaşadıkları tedirginlikleri şöyle kelimelere döktü.



“Millet gece uyumuyor”
Yeşilmahalle Muhtarı Ahmet Çekiç, yaşanan olaylar zinciriyle ilgili şunları kaydetti;

“Kimse ne olduğunu anlayamıyor. Kimse kimseden şüphelenmiyor. Bir yabancı desek o da gelip geçmiyor. Kimin kapısında kuruluk varsa yıkıyor artık. Emniyetle görüştük yine görüşeceğim ben. Belirli yerlere birer kamera için. Millet gece uyumuyor. Dün akşam dolaştım mahallede sanki ramazan ayında sahur yapar gibi bekliyor. Millet rahatlasın artık. Soruyorum arkadaşlara ama şüpheli bir durum yok.”

“Dün gece nöbet tutuldu”
Mahalle sakinlerinden ve evi yananlardan Mürvet Çekiç yaşadıkları korkuyu şöyle anlattı:

“Geçtiğimiz Perşembe akşamı gece 00.45’te komşunun oğlu küçük bir kıvılcım görmüş, haber vermiş herkese. Bizde hastaneden geldiğimiz için duymadık. Söndürmüşler. Bir akşam sonra komşumuzun kuruluğu tutuşuyor yine aynı saatte. Söndürmeye çalışıyoruz ama yanıyor komple. 1 akşam rahat uyuyoruz sonra tekrar bizim burası yanıyor. Burası 2 katlı dubles evdi. Çok korkuyoruz sesim hala daha titriyor. Geceleri uyuyamıyoruz ve dün gündüz arka komşunun yine kuruluk gibi bir yeri tutuştu. Gittik koştuk söndürmeye çalıştık. Çok şaşkınız. Burada komşular hepimiz iyi anlaşan insanlarız. Kimsenin kavgası gürültüsü yok. Bunu birisi yapıyor. Ya manyak ya psikopat birisi. Allah’a şükür can kaybı yok. Elektrik olmayan yerler de yanıyor. Sesimizi nasıl duyuracağız? Artık bunu araştırsınlar. Polis, zabıta hepsi geldi konuşuldu ama konuşmakla kalıyor. İncelensin artık. Dün gece nöbet tutuldu ama yine evlerde uyuyamadık. Bu akşam acaba burası mı yanacak diye korkuyoruz.”



“İlla can kaybının mı olması gerekiyor”
 Bir diğer evi yanan mağdurlardan Cevat Kazancıoğlu ise sebepsiz çıkan yangınların insanları korkuttuğunu ve gece uyku uyutmadığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Birkaç yangına elektrik bahanesi verildi ama hiç elektrik olmayan binaların yanması akla kasıt getiriyor. Biz öyle düşüyoruz çünkü gören yok. Araştırılmasını istiyoruz. Bunca yangın oldu illa can kaybının mı olması gerekiyor. Burası bizim odunluğumuzdu. Elektrik tesisatı yoktu. Mahallede oturuyoruz bekliyoruz. İtfaiye bekliyor, biz arkadaşlarla, büyüklerimiz nöbet tutuyoruz. Çocuklar var, bunların can güvenliği lazım. Bizim burası 4.yanan yer. Ardı arkası gelmiyor. Bir uyanıyoruz alevlerle. Artık insanların psikolojisini bozdu.  Saat 24.00’dan sonra başlıyor, gece 01.00 ile 04.00 – 00.05 arası oluyor. Şüphemiz kundaklama. Dün olay yeri inceleme geldi. Birkaç örnek aldılar. Araştırmanın daha da hızlanmasını istiyoruz. Her geçen gün büyüyor yangın, evlere yanaşmaya başladı.”



“Korktuğumuz için yıktırıyoruz”
Özgür Karaüç ise, “Eve çok yakın olduğu için genelde yangın da hep arka tarafımızda çıkıyor. Bizim çatıya zıplama ihtimali olduğu için erkenden tedbir alıp yıktırıyoruz. Korktuğumuz için. Tutuşursa diye evde yaşayanlar var çünkü” dedi.

“Şüphe uyandırıyor”
Bir diğer mahalle sakinlerinden Şerafettin Özgül, Çilimli’de olan bu yangınların tesadüf olmadığını biri ya da birileri tarafından yapıldığını söyledi ve şöyle devem etti:

“Dün bir tane kuruluk yandı. 1 buçuk ay önce diğer ev yandı. Ekipler geldi araştırdılar. Komşularımızın da evleri yanmaya başladı. Gündüz bir de elektriksiz evler yanmaya başladı. Maddi zarar en az bir ev 100-150 bin TL. En son dün buradaki kuruluk yandı. 1 tane ev yansa tamam ama peş peşe olması şüphe uyandırıyor. Herkes korkuyor artık.”



“Devamlı bir yangın takip ediyor”
Yaklaşık 1 buçuk ay önce evi, dün akşam da kuruluğu yanan İsmail Özdemir, ne olduğunu anlayamadıklarını söyleyerek, yaklaşık 60 bin TL’lik sadece beyaz eşyasının yandığını belirtti.

Özdemir; “Bir gece geldik burası yandı, gece saat 03.00’da. Dün gece de kuruluğum yandı. Devamlı bir yangın takip ediyor. Sonra komşumuzun 2 katlı ev yandı, diğer tarafta kuruluk yandı. Birileri takip ediyor. İlk yanan ev benim evim. 10 yıl burada yaşadım. Geçici olarak aşağıda oğlumun evi var oraya geçmiştim. Bütün eşyalarım buradaydı. Mobilyalarım, beyaz eşyam. 60 bin TL’lik sadece beyaz eşyam yandı. İtfaiye ekipleri geldiler baktılar elektrik kontağından dediler o zaman elektrik vardı. Ama dün de elektrik olmadığı halde kuruluğum yandı. Komşunun evinde elektrik yoktu ama o da yandı. İtfaiyeyle birlikte gençler nöbet tuttu.”

“Bir sıkıntı var mahallemizde”
Çilimli Belediyesi çalışanlarından Ergün Özdemir, vatandaşların talebi üzerine belediyenin kendilerini görevlendirerek yıkım yaptığını belirterek, “Çıkan yanlardan birkaç tanesi denk geldi söndürdük. Artık şahıs mı şahıslar mı bilmiyoruz ama kundaklama gibi bir şey yapıyorlar. Bir sıkıntı var mahallemizde. Konuyla ilgili gereken müracaatları da yapıyoruz. Bu binayı vatandaş korktuğu için yıktırıyor” şeklinde konuştu.  

Haber: H. GÜRSOY