Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'nde kurulması için çalışmaların sürdüğü çimento fabrikası ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yatırımcı firmanın "Doğaya asla zarar verilmeyecek" savunmasına karşılık başta köylüler olmak üzere, fabrikaya tepkiler giderek artıyor.

 

Tanal, TBMM'de konuştu

 

Son olarak 'Doğa katliamı olur' şeklinde tepki çeken yatırım meclis gündemine taşındı. Düzce'nin özellikle çevresel sorunlarını mercek altına alması ve konuları TBMM'ye taşıması ile adından sıkça söz ettiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Yığılca'da kurulması planlanan çimento fabrikası hakkında bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açıklamalarda bulundu. Meclis Başkanı'ndan söz alan Tanal, söz konusu yatırımın Öncü TV'de haber olduğunu aktardı.

 

İSKİ'ye "çifte standart" eleştirisi

 

İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması nedeniyle İSKİ'nin uyguladığı yaptırımlardan yola çıkarak bir örnekle söz başlayan Tanal, şöyle konuştu: "Düzce'nin Yığılca ilçesinde Hoşafoğlu Köyü'nde vatandaş ev yapmak istediği zaman İSKİ izin vermiyor ve engelliyor. Ancak Ağaoğlu tarafından aynı köyde dere kenarında çimento fabrikası açılmasına İSKİ, il özel idaresi, orman idaresi izin vermiş durumda... Bu çifte standarttır. Böyle bir yerde çimento fabrikası açılması doğaya zarar verir, sağlığa zarar verir, arcılığa zarar verir, toprağa zarar verir. Halkın sağlıklı yaşamını etkileyecektir. Siyasi iktidardan Ağaoğlu'nun Yığılca'da yapacağı bu çimento fabrikası için -zaten Düzce'de yeteri kadar hava kirliliği var-  doğanın bu rant ile talan edilmemesini, ÇED raporunun alınmasını, gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyorum."

 

Yatırımı duyunca soluğu Yığılca'da almıştı

 

Öte yandan Düzce'nin merkeze en uzak ilçesi olması nedeniyle içerisinde barındırdığı doğal güzelliklerle turizm odaklı büyümenin üzerinde durulduğu Yığılca'ya çimento fabrikası yatırımının gündemde olduğunu haber alır almaz geçtiğimiz mayıs ayında soluğu ilçede alan Tanal, bir dizi incelemelerde bulunmuştu. Ünlü bir inşaat firmasının ilçeye kurmayı planladığı çimento fabrikası ve maden ocakları ile ilgili sorunları yerinde gören Tanal, kendilerine iletilen sıkıntılar ile ilgili gereken araştırmaları yapacaklarını söylemişti. Tanal, çimento fabrikasının gerekli önlemler alınmadığı takdirde doğaya zarar vereceğini savunmuş ve "Fabrika bacasına filitreleme kurulmazsa doğa katliamı olur." görüşünü paylaşmıştı.

HABER;C.ÜSTÜNER