Yığılca'ya bağlı Hoşafoğlu Köyü sınırlarında ünlü işadamı Ali Ağaoğlu'nun şirketi tarafından kurulacak olan çimento fabrikası ile ilgili tartışmalar son günlerde hız kazandı. Birbiri ardında gelen açıklamalar ise kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Çevreciler başta olmak CHP, MHP ve bazı sivil toplum örgütlerinin şiddetle karşı çıktığı bu yatırım, AK Parti içerisinde de uzlaşma sağlanmadığını son beyanatlarla ortaya koydu.

İL BAŞKANI ORTADA KONUŞTU: KİRLETETECEKSE KARŞIYIZ

En kirli sanayiler arasında gösterilmesi nedeniyle doğası ve özellikle son yıllarda ünü giderek artan balı ve arıcılığı olumsuz yönde etkileyeceğine kesin gözüyle bakılan çimento fabrikası ile ilgili geçtiğimiz günlerde mikrofon uzattığımız AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, "Düzce'yi kirletetecekse karşısında oluruz." diyerek net bir tavır sergilemekten kaçındı. Bu konuyla ilgili milletvekilleri ve belediye başkanı nezdinden istişarelerin devam ettiğini ifade eden Keskin, "Biz Düzce'mize fayda sağlayacak, çevremizi kirletmeyecek, problem oluşturmayacak her projenin yanında oluruz. Aksi bir durum olursa da karşısında oluruz." dedi.

YATIRIMA MUHALİF BAŞKAN: KELEŞ

Hiç kuşkusuz en sert ve muhalif açıklamayı yapan isim ise Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş oldu. “Yığılca'ya bir çimento fabrikası kurmak cinayet ile eşdeğerdir” diyerek iddialı bir söyleme imza atan Başkan Keleş, yatırımdaki asıl amacın istihdam değil hammadde olan kireç taşının o bölgeden çıkması olduğunu savundu. Verdiği örnekler ise çarpıcıydı. Düzce'nin aynı fabrikanın kurulu olduğu Hereke gibi olmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Düzce'nin bütün su kaynaklarının oluştuğu, doğanın bütün güzelliklerin olduğu yere sırf kireç taşı orada diye oraya kuruyorsun. Kireç taşını oradan oraya taşısan incilerin dökülür. İlla Düzce ise başka bir yer seç!” şeklindeki yatırımcıya seslenişi, "istihdam sağlayacak" diye lanse edilen yatırımın zararlı olduğu görüşünü açıkça gözler önüne serdi.

SAVUNMA: NİÇİN BİR ÇİVİ ÇAKMADI?

Savunma tarafı olan Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit de bu kez alışılmışın aksine çarpıcı çıkışlar yaptı. Suya sabuna dokunmayan bir başkan profili çizen Yiğit, konu çok eleştiri alan çimento fabrikası yatırımı olunca açtı ağzını yumdu gözünü! "Yığılca’yı çok hassas ve önemli hisseden insanlar acaba Yığılca için niçin bir çivi çakmadı?" diyerek üstü kapalı Başkan Keleş' çatan Yiğit, "Maden Yığılca turizm cenneti, fındığı, fıstığı var acaba soruyorum şimdiye kadar turizmle ilgili niçin destek vermediler. Ne desteği veriyorlar soruyorum?" dedi. Bununla da sınırlı kalmadı. Her kış alarm veren kirli hava üzerinden idarecilere yüklendi. Hava kirliliği konusunda kışın Yığılca'yla Düzce'nin kıyaslanması önerisinde bulundu.

ARAŞTIRMA YAPILSIN

Öte yandan tüm bu açıklamaların ışığında akıllara takılan soru, namı 'Yeşil Düzce' olan yaşadığımız şehirde verilen sözler unutularak, kirli sanayiye kapı mı açılıyor? Bu konunun açıklığa kavuşması için tarafsız ve uzmanlardan oluşacak bir heyet tarafından yatırımın fayda-zarar analizlerini ortaya konarak, kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.  

C.ÜSTÜNER