Düzce’nin Melensuyu Koruma Havzası içine alınmasının ardından gündeme gelen ancak yaklaşık 9 yıldır yapım aşamasına geçilemeyen atık su arıtma tesisleri konusunda çevre mühendislerinin de gündeminde... Son olarak Düzce Milletvekili Faruk Özlü'nün 2 Mayıs'ta İSKİ Genel Müdürlüğü'nde bir toplantı yapılacağına ilişkin bilgi verdiği ancak toplantının gerçekleşmediği öğrenilen atık su arıtma tesisleri konusunda Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, haber ekibimize özel bir açıklamada bulundu.

“Atık su arıtma tesislerini kurmakla belediyeler yükümlüdür”
İnşaatı için 2016 yılına işaret edilen ancak kesin bir tarih verilmeyen Kaynaşlı, Yığılca ve Cumayeri ilçelerine yapılacak arıtma tesislerindeki gecikmenin çevreye verdiği zarar bilinirken temsilcilik Çevre Kanunu'nun ilgili maddesini şöyle hatırlattı: “Çevre Kanunun 11. Maddesi'ne göre üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde atık su arıtma tesislerini kurmak belediyeler yükümlüdür. Özel idare ve köylere hizmet götürme birliklerinin de aynı şekilde yükümlükleri vardır.”

Kanalizasyon sistemlerine de dikkat çekildi
Açıklamada ayrıca Konuralp Bölgesi'ndeki bazı mahallerde yaşanan altyapı eksiklikleri sonucu kanalizasyonların tarımsal amaçlı sulama yapılan kanallara akıtılması konusunda atıfta bulunularak, “Tüm kanalizasyon sistemlerini oluşturmakla belediyeler yükümlüdür.” denildi.

Çevre Kanunu'na göre şimdiye kadar kurulmalıydı
 2006 yılında Çevre Kanunu’na getirilen Geçici 4. maddenin atıksu arıtma tesisini kurmamış belediyelere yönelik kararlar içerdiği anımsatılan açıklamada, 2007 yılından itibaren nüfusu yüz bin ilâ elli bin arasında olan belediyelerin 5 yıl içerisinde atıksu arıtma tesislerini faaliyete alma zorunluluğu getirildiği vurgulandı.

“İbrenin aşağıya yöneldiği görülüyor”
Düzce’de merkez ve Akçakoca belediyelerinin dışında atıksu arıtma tesisine sahip belediyenin bulunmadığını belirten Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kanunda belirtilen süreler üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen Düzce’de kent ve kır nüfusunun atık suları arıtılmaksızın alıcı ortama verilmeye devam edilmektedir. Atıksu sorununun çözümlenmesi ile ilgili öncesi ve sonrası trendine bakacak olursak hiçbir iyileşme olmadığı hatta artan nüfus ve atıksu miktarı nedeni ile ibrenin aşağıya yöneldiği görülmektedir.”

“İstanbul İçme Suyu Havzası koşuluna bağlı bırakılmamalı”
Düzce'nin İstanbul'a içme ve kullanma suyu sağlayan Melen Barajı Havzası içerisinde yer aldığından Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde Kaynaşlı, Yığılca ve Cumayeri ilçelerinde 3 atıksu arıtma tesisi yapılmasının planlandığı hatırlatılan açıklama şöyle noktalandı: “Bu nedenle bu tesislerin havzanın suyunu kullanan idare tarafından yapılma beklentisi bulunmaktadır. İlimiz içme suyu havzası olmasa da atık su alt yapı sistemleri ve atıksu arıtma tesislerinin yapılması belediyelerin, özel idarenin kanuni yükümlülüğüdür. Düzce ilinde atık su konusunun çözümlenmesi İstanbul İçme Suyu Havzası'nda bulunuyor olma koşuluna bağlı bırakılmamalıdır. Düzce'nin içmesuyu havzasında olmuş olması havzanın diğer kısıtlarının dışında atıksu ile ilgili olarak arıtılmış suyun havza dışına çıkarılması dışında ilave bir şart getirmemektedir. Kimin eliyle olursa olsun atık su arıtma tesisleri artık yapılmalıdır.”   

Haber:C.ÜSTÜNER