Son dönemde artan çocuğa yönelik kaçırılma, istismar ve cinayet olayları anne-babalarda tedirginliğe yol açtı. Ebeveynlere bu süreçte önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, çocukları korumanın en etkili yolunun onlarla sağlıklı iletişim olduğunu belirtiyor.


İhmal ve istismarı yapan genelde tanıdıktır


Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve Suçla Mücadele Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, son dönemlerde yaşanan ve toplumu yasa boğan çocuk kaçırılma ve öldürülme olaylarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Çocuk cinayeti ve istismarının önüne geçmek için birey ve tüm kurum kuruluşların hep birlikte hareket etmesinin şart olduğunu ifade eden Atasoy, ihmal ve istismarı yapan kişilerin genelde tanıdık failler olduğu hatırlatmasında bulundu. Kurban çocukların katillerini genelde tanıdığına vurgu yapan Atasoy, failin daha çok o kişinin akrabası, komşusu, ebeveynin iş arkadaşı, boşanmış ebeveynlerde annenin ya da babanın sevgilisi olabildiğini söyledi. Atasoy, bu kişilerin her iş kolun ve sosyo-ekonomik yapıdan da olabileceğini kaydetti. İhmal ve istismara karşı çocukları koruma görevinin aile ve ondan sorumlu kurumların görevinin yanında tüm resmi kurum ve kuruluşların, daha önemlisi toplumun tüm bireylerinin olduğunu hatırlatan Atasoy, ailelere de çok önemli önerilerde bulundu.


Çocuğa öğretilmesi gerekenler!


- Yabancılardan kesinlikle yiyecek ve hediye almamalı.
- Eğlenceli de olsa bir yabancının peşine takılıp gitmemeli.
- Yabancı birinin otomobiline kesinlikle binmemeli.
- "Köpeğimi kaybettim, bana yardım eder misin?" "Otomobilimdeki kedileri görmek ister misin?" "Aracımı kullanmak ister misin?" gibi tekliflere kesinlikle uymamalı.
- Biri onu otomobiline sokmaya çalışırsa bağırmalı ve kaçmalı.
- Mayonun örttüğü kısımlara dokunan bir yabancıya "Hayır" demeli ve he men uzaklaşmalı.
- Kendisini rahatsız eden ya da kişisel sorular soranı mutlaka aileden birine söylemeli.
- Evden, bahçeden, parktan, arkadaşın evinden ayrılırken mutlaka aileye haber vermeli.

 

Adres ve telefon numarasını ezberletin


Atasoy tüm çocuklara adını, adresini, alan kodu dahil telefon numarasının ezberletilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

- Tehlike anında mahallenizde hangi komşuya gideceğini öğretin.
- Yalnız kalabilecek kadar büyükse, kapıyı kilitlemesini ve kapıyı çalan kişiye evde yalnız olduğunu söylememesini tembihleyin.


Ailesiyle sağlıklı iletişim kuramayan çocuk tacizcisini de anlatamaz!


Çocukla etkili iletişimin ihmal ve istismara karşı etkili koruyucu unsur olduğunu ifade eden Atasoy, çocuğa, hassas şeyleri rahatça, çekinmeden, korkmadan, utanmadan konuşabilecek güveninin verilmesi gerektiğini belirtti. Çocuğu korumanın en etkili şekli onunla iletişimdir diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy son olarak da şu hatırlatmalarda bulundu.

- Aileler, çocuğun gidebileceği yerleri sınırlandırmalı.
- AVM, park, genel tuvaletler gibi mekânlarda gözetimsiz bırakmamalıdır.
- Araç ya da puset içinde kesinlikle, bir dakika bile olsa yalnız bırakmamalıdır.
- Evde çalışan kişiler, bakıcı ve dadılar çok ciddi biçimde araştırılmadan işe alınmamalıdır.
- Evde yalnız kalabilecek kadar büyükse, her zaman kapıyı kilitli tutmasını ve kapıyı çalan kişiye kesinlikle evde yalnız olduğunu söylememesini tembihleyin.

 

 

Haber;C.Üstüner