Düzce Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Badur, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.



İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongre düzenleme kurulunun çalışmalarının yer aldığı sunum gerçekleştirildi. Katılımcılara seslenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, Hakkari’de şehit düşen askerin bugün son yoluculuğuna uğurlanacağını ifade ederek şehitleri rahmet ve minnetle yad etti.

‘Kendi dilimize ihtiyacımız var’ diyerek açıklamalarına devam eden Karabay, bakanlığın sosyal yardım çalışmaları ve Batı’nın Suriye’deki zulümden kaçanlara tavrına değinerek şunları ifade etti:

“Elbette aydınlanma çağını konuşmalıyız. Fakat aydınlanma çağının bugün ne kadar karanlık kaldığını Suriye’de zulümden kaçan insanlara Batı’da maruz bıraktıkları muameleyi ve o çocukları hatırlayınız. Hele hele kucağındaki çocuğu ile sınırdan geçmeye çalışan bir babayı ayağını uzatarak yere düşüren mantığı hatırlayınız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak çocuklarımıza çok önem veriyoruz. Türkiye’de son 15 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerimiz döneminde sosyal devlet olma yolunda çok büyük bir aşama kaydettik. Bununla ilgili çok ciddi maddi kaynaklar ayırdık. 2002 yılında sosyal yardımlara ayrılan pay 1.4 milyar TL iken bugün 32 milyar TL’dir. İnsanlara sosyal yardımlara ulaştırmanın da eleştirilerine tanıklık edebiliyorsunuz.”



Sosyal yardımlara ayrılan payın harcandığı alanının çocukların eğitim alabilmeleri üzerine olduğunu kaydeden Karabay, “Böyle bir sosyal devletten bahsediyoruz. Meseleyi de kömür dağıtma karikatürize edenler de bu konuda doğru bilgilenmeye davet ediyorum.” dedi.

Geçmişe göre çocuk nüfus oranının yüzde 29 seviyesinde olduğunu söyleyen Karabay, “Zannedildiği gibi değil. Genç bir nüfusa gitmiyoruz. Taze fidanlarımızın oranı giderek azalıyor. Gelişmiş ülkelerin trendinde olduğu gibi çocuklarımızı çok iyi eğitmeliyiz. Niteliklerini artıracağız. Bu çocuklarımıza kendi dilini öğreteceğiz. Kendi dilimizin kavramlarıyla tefekkürü öğreteceğiz. Aksi takdirde hepinize söylüyorum, bu bir politik mesaj değil. Kendi dilimizde kendi medeniyetimizi kuramazsak bu topraklarda bizi tutmazlar. Son zamanlarda yaşadığımız olayları siz sadece uluslararası ilişkileri uluslararası mücadelenin klasik örneğimi zannediyorsunuz. O yüzden bizim çocuklarımıza yönelik programı çok önemsememiz gerekiyor. Bilim insanlarından ricam, kendi dilimizde tespitler, kendi dilimizde tezler ve kendi dilimizde uygulamalar bekliyoruz.” diye konuştu.





Karabay’ın ardından Düzce Valisi Dağlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Çakar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yıldırım katılımcılara hitap etti.
Kongre toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber:Y.SEVER