Fındık üreticisinin 'Fiyata müdahale edin' yakarışına devletten geri dönüş lisanslı depoculuk uygulaması oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, fındıkta iki yıldır devam eden fiyat istikrarsızlığına karşı lisanslı depoculuğu öne çıkaracaklarını söyledi. Ancak bu açıklama, Düzce'de "Bu kez tutar mı?" sorusunu gündeme taşıdı.

1 YILDA KEPENKLER İNMİŞTİ

Bilindiği gibi, 2012 yılında pilot bölge seçilen Ordu ve Düzce'de başlatılan uygulama hüsranla sonuçlanmış ve 31 Aralık 2013’te alınan kararla depolar kapatılmıştı. Düzce’de 2.4 milyon liraya mal olan depoculuk 1.5 milyon lira zarara uğrarken, 1 yılda pes edilen uygulamanın bu kez amacına ulaşacağı savunuluyor. En büyük iki dayanak ise serbest piyasada yaşanan fiyat hüsranı ve "Emanete fındık verme" olayının ortadan kalkması...

FINDIĞINI 12 AY SATMA ŞANSI BULACAK

Uygulamaya geçildiğinde lisanslı depoya fındık veren üretici, serbest piyasanın eline düşmeyecek ve fındığını yılın 12 ayı rahatlıkla satma şansı bulacak.

"DESTEK VERİN" ÇAĞRISI

Karadeniz'in can damarı olan ancak 10 TL'nin de altına düşen fiyatıyla son iki sezondur üreticisine karalar bağlatan fındığın kurtuluşu olarak görülen depoculuk için üretici ve ilgili kesimlerin desteğinin önem taşıdığı vurgulanıyor. Yeni sezonda uygulamaya konması beklenen lisanslı depoculuğa yönelik tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesinin üzerinde duruluyor.

KESKİN: FINDIĞINIZI ÇOK İYİ FİYATTAN SATABİLİYORSUNUZ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde referandum çalışmaları kapsamında Düzce Ziraat Odası'nın kapısını çalan AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin de lisanslı depoculuk için çalışmalara başlandığını açıklamıştı. Keskin, "Lisanslı depoculuk diye bir şey kuruldu. Maalesef biz de dahil buraya bir teveccüh olmadı. Adam size bir senet veriyor “Fındığı buraya ver, bunu al” diyor. Bunu her yerde para gibi kullanabiliyorsunuz. Ancak buna biz tenezzül etmedik. Maalesef biz ve bizim gibi üreticiler lisanslı depoculuğa fındıklarını bırakmadılar. Bizim yapmamız gereken şey, bu lisanslı depoculuğun acil bir şekilde kanun ve nizamlarla bunun çiftçinin işini görebileceği şekilde programa alınmasıdır. Ağustos’ta fındık toplandı, Eylül ayında lisanslı depoculuğun faaliyete geçmesi gerekiyor. Bunun sonucunda çok az bir kesintiyle sizin fındığınız ne zaman satmak isterseniz size verilen çeki bozdurup fındığınızı çok iyi fiyattan satabiliyorsunuz.” dedi.