Yaydığı kötü koku nedeniyle tepkilerin odağı olan ve bekledikleri çözüm gelmeyince ahalinin soluğu adliyede aldığı Katı Atık Depolama Tesisi, bugün gelinen noktada kapısına kilit vurulmuş vaziyette kaderini bekliyor. Mahkeme kararı ile faaliyeti durdurulduktan sonra köylüler tarafından "Çöplük istemiyoruz!" denilerek başlatılan eylemde ise 22. güne girildi. Tesis önünde adeta kamp kuran 3 köyün sakinleri, tesis bölgeden kalkana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı...

 

"Verilen sözler tutulmadı"

Özellikle yaz aylarında sinek ve pis kokudan evlerinin kapısını dahi açamamaktan yakınan Hasanlar, Esençam ve Esentepe köylerinin sakinleri, düzenli ilaçlama başta olmak üzere istenen hizmetlerin yapılmadığını savunurken, tesise asıl karşı çıkma nedenlerini ise "Verilen sözler tutulmadı" olarak açıklıyor. Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Günal, tesis henüz yer arayışı aşamasındayken köylülere modern ve çöpün ayrıştırılacağı şekilde bir tesis yapılacağının anlatıldığını ancak bunun aksi ile karşılaşıldığını vuguladı. Tesis kurulurken "Köyü rahatsız etmeyecek, koku da yaymayacak" şeklinde söz verilmesine rağmen alanda vahşi depolama yapıldığının bir kez daha altını çizdi.

 

Pis su akıyor iddiası

Kötü kokuya çöplerden tesisi alanına sızan suların neden olduğunu kaydeden Muhtar Günal, bugüne kadar bu soruna aradıkları çözüm yollarının hep yüzlerine kapanması sonucu köylünün tesisi istememe noktasına geldiğini ifade etti. 

 

Eylemde 22. gün

Bilindiği gibi Düzce'ye “Sonunda kazandırıldı” diye bakılan Katı Atık Depolama Tesisi'ne ilişkin 6 yıl önce civar sakinleri tarafından açılan davada mahkeme, ÇED raporundaki “Olumlu Kararı”nın hukuka uygun olmadığına hükmetti ve tesisin faaliyetinin durdurulması yönünde karar almıştı. Sakarya 2. İdaresi Mahkemesi tarafından alınan kararla çalışmaları durdurulan tesiste yine de faaliyetin devam ettiğini öne süren köylüler kapı girişine kamp kurmaya başladı. Kamyonların köye girişine engel olmak amacıyla başlayan eylemde bugün 22. güne girilirken, ahali, tesis Hecinler'den kalkana kadar direniş göstermekte kararlı olduğunu söylüyor.

 

"Sadece benim değil, Düzce’nin sorunu"

Öte yandan uzun süre sessizliğini koruduktan sonra faaliyeti durdurulan Katı Atık Depolama Tesisi'ne ilişkin bir süre önce açıklamalarda bulunan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, ilk başkanlık döneminden bu yana Düzce'ye kazandırmak için gayret gösterdiği ve bitme aşamasına gelmesi sonucu yeni döneminde açılışını yaptığı tesise olan ihtiyaca vurgu yapmıştı. Keleş, "16.5 milyon lira para harcadık. Çevreye bir gram zararı yok. Çöp sorunu sadece benim değil, Düzce’nin sorunudur. Mahkeme çöpü nereye dökeceğimizi göstersin. 400 ton çöpü nereye dökelim?" diyerek serzenişte bulunmuştu.

 

İletişimsizlik bu noktaya getirdi

Eylemin başladığı günden bu yana CHP ve MHP üyeleri tarafından ziyaret edilerek 'Yanınızdayız' mesajı verilen köylülere iktidar cephesinden hiçbir ziyaret gerçekleşmemesi konusuna ise açıklığı AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin getirdi. Öncü TV'de yayınlanan Manşet programında gelen soru üzerine ilk kez bu konuda konuşan Keskin, iletişim zaafiyeti olduğunu kabul etti. İletişimsizlik sonucu olayın bu noktalara taşındığına işaret eden Keskin, "Gidip köylülerle konuşulması lazımdı." dedi.

Haber:C.ÜSTÜNER