Düzce'deki çöp sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Tekrar faaliyete geçeceğini duyan köylünün 2. kez ayaklanması ile bir kez daha krize dönüşen Hecinler'deki tesis ile ilgili bakanlık ve belediyenin farklı yollar izlemesi, sorunu kördüğüme çevirdi.

BAKAN SORUNA EL ATTI

Katı atık depolama tesisi çevresinde oturan köylüleri Yığılca ziyareti dönüşünde bizzat dinleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, eylemdeki vatandaşların tepkisine hak vererek konuyla yakından ilgileneceği sözünü vermişti. Bu doğrultuda çok geçmeden İSKİ ile görüşmelere başlayan Bakan Özlü, soruna alternatif çözümler aradı. 6 Kasım'daki terminal açılış törenine gelirken yanında İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan'ı da getiren Bakan Özlü, Düzce'ye farklı bir yerde sil baştan daha modern ve enerji üretimi sağlayacak bir tesis yapılması konusunda görüşme ve incelemelerde bulundu.

BELEDİYE SESSİZ-SEDASIZ İHALE YAPTI

Ancak Bakan Özlü'nün hem köylülere rahat bir nefes aldıracak hem de Düzce'yi vahşi depolamadan kurtaracak şekilde yaptığı girişimler sırasında belediye cephesinden şaşkınlık yaratacak bir haber geldi. Düzce Belediyesi halkın ısrarla kaldırılmasını istediği ve direnişe geçtiği Hecinler'deki tesisi 29 yıllığına kiraya vereceğini duyurdu. Bu gelişme Düzce'de adeta şok etkisi yarattı. Bakan'ın artık somutlaştırma aşamasında olduğu çözüm sürecinde Başkan Keleş'ten gelen bu hamle ikilinin karşı karşıya gelmesine yol açtı. Düzce'ye kazandırılacak yatırım ve projelerle ilgili art arda açıklamalar yapan belediye, "kiraya verilecek" duyurusundan sonra konuya ilişkin tek bir açıklama yapmadı. İlerleyen günlerde Düzce Belediyesi'nin sessiz sedasız şekilde ihaleyi yaptığı ve Hecinler'deki katı atık depolama tesisini Ankara'daki bir firmaya kiraladığı ortaya çıktı.

BAKAN VE BAŞKAN KARŞI KARŞIYA...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün İSKİ'de Düzce'deki idarecilerin de hazır

bulunduğu toplantı sırasında Başkan Keleş'e Hecinler'deki tesisi kiraya verdiği için çıkıştığı ancak Keleş'in ihaleyi alan Ankaralı firmayı işaret ederek, Bakan Özlü'nün onayladığı bir şirkete işi verdiği yönünde savunma yaptığı iddia edildi.

KAFALARI KARIŞTIRAN AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta Bakanlık'ta gerçekleşen Düzce Koordinasyon Toplantısı'nda gelen açıklama ise bir kez daha kafaların karışmasına yol açtı. Toplantının ardından bilgilendirme yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Hecinler’de bir yıldır süren çöp krizini “Hecinler mevkiine çöp dökülmeyecek, Hecinler katı atık bertaraf tesisi kullanılmayacak. Düzce’de çöp işleme enerji ve gübre üretim fabrikası kurulacak. Bu fabrika yerleşim yerlerinden uzak bir alanda olacak.” dedi.

BAŞKAN GERİ ADIM ATMAMAKTA KARARLI

Ancak Bakan Özlü, bu açıklama ile soruna son noktayı koymuş gibi görünse de Başkan Keleş, kiralama ile ilgili geri adım atmamak da kararlı. Keleş, ihaleyi iptal etmezken, tesisin hem çöp ayrıştırma hem de enerji üretimi yapılacak şekilde hizmet vereceği öğrenildi.

FİRMA ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan gerçekleşen ihale sonucunda Hecinler'deki katı atık depolama tesisini 29 yıllığına işletmek üzere alan Ankaralı firmanın şu günlerde hayata geçireceği proje üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü öğrenilirken, henüz yer tesliminin yapılmadığı da edinilen bilgiler arasında...

TANAL BASTIRDI, GÜNEY TOPU BİRLİĞE ATTI

Öte yandan tesis krizi yüzünden tekrar vahşi depolamaya dönüş yapılan ve Melen kenarına döküldüğü bilinen tonlarca çöp ile ilgili özellikle köylerde büyük sorunlar baş gösterirken, konuyu yakından takip eden CHP'li Mahmut Tanal, önce basın toplantısı düzenledi ardından belediye meclis toplantısına katıldı. Basın toplantısında "Buraya çöp dökülmeyek sözüne inanmıyorum, nasıl Hecinler'deki tesis için meclis kararı alındıysa, bu kararın kaldırılması konusunda da meclis kararı alınsın" şeklinde belediyeye yaptığı çağrıya cevap Başkan Yardımcısı Ali Güney'den geldi. Düzce Belediyesi tarafından yapılan ihale ortadayken, Başkan Yardımcısı Güney'in yaptığı savunmada topu Düzce'deki belediyelerden oluşan katı atık birliğine atması dikkat çekti.