Düzce Valisi Zülkif Dağlı İzmit ve Pamukova’daki katı atık tesislerinde incelemede bulunmuş hazırladığı raporu Bakan Özlü’ye brifing vererek sunmuştu. Özlü’nün yeni tesis için 200 dönümlük yeni bir tahsis edilmesi için çalışılması talimatı verdiği öne sürülürken kurulacak fabrikanın nereye yapacağı ise belirlenmedi.

Bakan Özlü geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in katılımıyla bakanlıkta yapılan toplantıda alınan kararları, “Hecinler mevkiine çöp dökülmeyecek, Hecinler katı atık bertaraf tesisi kullanılmayacak. Düzce’de yeni kurulacak çöp işleme enerji ve gübre üretim fabrikasının yerleşim yerlerinden uzak bir alanda olacak” şeklinde duyurmuştu.

18 Ekim 2016’da Düzce Belediyesi tarafından mahkeme kararıyla faaliyeti durdurulduğu dönemde ihaleye çıkarılarak kiralanan “Katı Atık Depolama Tesisi”ni alan Ankaralı bir firma, tesiste toplanan atıkların geri dönüşümünü ve enerji kaynağına dönüşmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Firma tesisi işletmeye başladığında elde edilen gelirin yüzde 59’u Düzce Belediyesi’ne verecek. Yüzde 41’i ise söz konusu firmaya ait olacak.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in tesisi ihale yoluyla 29 yıllığına Ankaralı bir firmaya kiraya vermesi ve yüklenici firmanın müteahhitlerinin çalışmalarının bir yandan devam etmesi, bakanlıkta alınan kararla birlikte ‘Şimdi ne olacak?’ sorusunu akıllara getirdi.