Düzce'de hatalı olduğu savunulan uygulamaları ve çalışmalar sırasındaki tedbirsizlikleriyle hedef tahtasına konulan karayollarından sonra DSİ de benzer sorunlarla adından söz ettirir oldu. Ocak ayının ilk günlerinde etkili olan yoğun kar yağışının yerini yağmurlu ve lodoslu havaya bırakması ile dere ve kanallarda ortaya çıkan taşkınlar, birçok köyde sorunların baş göstermesine neden oldu.
 
İki köyde benzer sorun: Islah şart!
Gümüşova'ya bağlı Elmacık Köyü'nün içerisinden geçen derenin karların erimesi ile birlikte taşması köyü adeta sular altında bırakırken, vatandaşlar yetkililerin duruma seyirci kaldığını savunarak duruma isyan etmişti. Yine Merkez'e bağlı Islahiye Köyü'nde de taşkın krizi yaşandı. 2006 yılında karayolları tarafından hemen DSİ kanalının yanına yapılan alt geçidin her yağışlı havada suyla dolması sonucu girişinin kapatıldığı ortaya çıktı. Son yağışlardan da nasibine alan ve küçük bir göletin oluştuğu alt geçitten geçemeyen köy sakinlerinden biri haber ekibimiz aracılığıyla yaşadıkları mağduriyeti gözler önüne sermişti. Konuya el atan Düzce Milletvekili Faruk Özlü'nün yaptığı araştırmalar sonucunda ise konunun muhatabının DSİ olduğu sonucuna varıldı. Karayolları yetkilileri, alt geçitin yapımında bir hata söz konusu olmadığını ancak alt geçitin yanındaki derede ıslah çalışması yapılması gerektiğini bildirirken Elmacık Köyü'nde de aynı sorunun gözlemlenmesi
 
'Köyler gözardı mı ediliyor?'
DSİ'nin çalışmalarının eleştirilmesine zemin hazırladı. Her iki köyde de yağışlı havalarda yaşanan dere taşkınlarının çözümü için ilgili kurumlara bilgi verildiği paylaşılırken sorunların devam etmesi 'Köyler gözardı mı ediliyor?' sorusunu gündeme taşıdı.
 
En önemli sorun taşkınlar
Bu soruya cevap niteliğinde açıklama geçtiğimiz günlerde Düzce'den sorumlu olan Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile milletvekillerinin yaptığı değerlendirme toplantısında geldi. Milletvekillerinin öncülük ettiği belediye başkanları ve AK Parti yönetiminin de hazır bulunduğu toplantıda taşkınları DSİ açısından en önemli sorun olarak tanımlayan 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, çözüm aşamasında olduklarını ifade etti. Dündar, “Düzce’de en önemli olan sorun sürekli taşkınların yaşanması sorunu... Yatırımların büyük çoğunluğu su taşkınlarının kökünü kazımak olacaktır. Aynı zamanda Düzce’nin baraj, sulama, içmesuyu ihtiyaçları gibi birçok sorunu çözümündeyiz.” açıklamasında bulundu.
 
Yıllardır bekleyen artıma tesisleri
Bekleyen ıslah çalışmaları yüzünden tepki çekmesi DSİ'nin yatırımlarını da mercek altına aldırdı. Uzun süredir ilçelere kazandırılması beklenen Atık Su Arıtma Tesisleri ile estetikten çok uzak olarak nitelendirilen Asar Deresi üzerindeki köprüler de kurumun sık sık eleştirilmesine yol açıyor. Bu iki konuya ilişkin kurumdan gelen açıklama ise daha önce İSKİ ile yaşanan anlaşmazlıklarla geciken Atık Su Arıtma Tesisleri'nin bu kez de yapılacak yer konusunda hak sahipleri ile mahkemelik olduğu ve inşaat için 2016 yılının hedeflendiği bilgisi aktarıldı.
 
Osmanlı motifli köprüler!
Düzce’de yapımı devam eden ve yeni yapılacak köprü inşaatları için yapılan bilgilendirmede ise “Köprülerimiz büyük köprüler ve Osmanlı motifli köprüler şeklinde olacaktır. Kubbeli şeklinde köprüler inşa edilecektir. Düzce düzlük bir arazi olduğu için taşkın halinde zorluklar oluşuyor ve belediye başkanları ile bu konularda istişare ederek köprüleri yapacağız.’’ denildi.
 
1 yılda neler değişecek?
Öte yandan DSİ yetkilileri ile yapılan toplantı sonunda akılda kalan cümle Düzce Milletvekili Faruk Özlü'nün "Göreceksinizki bir yıl içerisinde çok şey değişecek.’’ ifadesi olmuştu.

Şu günlerde icraatlarından çok yapılmayanlar üzerinden hedef tahtasına konulan DSİ'nin şimdi  Milletvekili Özlü'nün de dediği gibi 1 yıl içerisinde Düzce'yi yatırımlarla değiştirmesi ve ıslah bekleyen derelerde yeni bir taşkın mağduriyeti yaşanmadan kısa sürede önlem alması bekleniyor.

Haber:C.ÜSTÜNER