Düzce'nin kirli havadan kurtuluşunu sağlayacak olan unsurlardan biri olan doğalgaz kullanımının arttırılması konusunda DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, önemli bilgiler paylaştı. Doğan, doğalgaz borularının neredeyse Düzce'nin yer yerine ulaşmasına karşılık abone noktasında sıkıntı yaşandığına vurgu yaptı.

Kullanım oranı yüzde 50!

Yeni mahalle olan bölgelerde abone oranlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Doğan, “Düzce’de özellikle son dönemde yapılan site tarzındaki yerleşimlerin tamamı yüzde 100 doğalgaza göre yapılıyor. Sorun olan yer bizim 2005 ile 2009 yılları arasında yaptığımız Düzce merkezdeki yerlerdir. İlçelerde geçiş oranlarımız çok düşük seviyede kaldı. Düzce il genelinde yüzde 95 düzeyinde ulaşım oranımız var. Ancak abone kullanım oranı yüzde 50 seviyelerinde olduğu için oranımız düşük durumdadır.” dedi.

Zorunlu geçiş gündemde

Hava kirliliği sorununu aşmak adına doğalgaz kullanımına teşvik için ilin idarecilerinin de harekete geçtiğini belirten Doğan, “Düzce Valisi Ali Fidan ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş bu konuda bir komisyon kurdu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi'nin iş birliğinde çalışma başlatıldı. Düzce’deki hava kirliliği için meclis kararı ya da valilik vasıtasıyla kararlar alarak (İstanbul, Ankara, Eskişehir, Denizli, Erzurum gibi illerde örneği var) zorunlu olarak doğalgaza geçiş yaptırabiliyor.” şeklinde konıştu.

İmar planı ya da yol yoksa gaz ulaştıramıyoruz

Doğalgaz çalışmalarına ilişkin de bilgiler veren DERGAZ Müdürü Mustafa Doğan, “Belediyelerin imar alanı içerisinde kalan yerlerden sorumluyuz. Belediyeler imar planı yapmadıysa ve bu alanlar açık değilse gaz ulaştıramıyoruz. Belediyenin sorumluluk alanı içerisinde olması gerekiyor. Düzce’de çalışmalarımıza 2004 yılında başladık. 2009 yılında sorumluluk alanlarımız içerisindeki tüm imalatlarımızı tamamladık. Kalan yerler yol anlamında sorunlu olan yerlerdir.” dedi.

İlçelerdeki yatırımları tamamladık

“Bu yıl Kuyumcuhacıali, Kazukoğlu, Sallar, Ağa Mahallesi, Nalbantoğlu mahallelerinde yaklaşık 60 kilometreye yakın imalat yaparak 3 mahallemize gazı ulaştırdık.” diyen Doğan, şöyle konuştu: “Diğer iki mahallemiz de bir hafta içerisinde gazı tamamen kullanabilecek. 2015 yılı içerisinde Kaynaşlı, Beyköy, Konuralp, Çilimli, Cumayeri, Gümüşova ilçelerimizdeki bu yılki yatırımları tamamladık. Gölyaka’ya ana şebekeyi götürerek yaklaşık 2-3 günlük bir işimiz kaldı. Bu yılın sonuna doğru oraya da gazı ulaştıracağız. Gölyaka’da ilk hedefimiz gazı ilk olarak şehir merkezine getirmektir. Düzce merkezde ise bu yılki yatırımlarını 10 gün içerisinde tamamlayacağız.”

2016 yılında ciddi yatırımlar yapılacak

Yeni yılda planlanan çalışmaları da aktaran Doğan, “2016 yılında ciddi yatırımlar yapılacak. Düzce’de 62 bin dairemiz var. Biz şebeke olarak 58 bin 551’e ulaşmışız. Yatırımın yüzde 94’ünü tamamladık. Geriye kalan yüzde 6’lık kısma ise yol yapılmadığı ya da imara açılmadığı için ulaşamamışız. Düzce’de 100 kişiden 60 kişi gaz kullanıyor. Doğalgaz kullanmayanların büyük kısmı da kömür kullandığı için hava kirliliği oluşuyor.” dedi.

Haber:C.ÜSTÜNER-Y.SEVER