Haberlerimizle gündeme getirdiğimiz Düzce’nin farklı köylerinde bulunan korunmaya ve ilgiye ihtiyacı olan taşınmaz kültür varlıkları kapsamında değerlendirilen tarihi Cuma Camilerine yönelik İl Özel İdaresi açıklama yaptı. Çeşitli köylerde bulunan camilerde, incelemelerin idarenin teknik personel tarafından yapıldığı, raporun 2016 yılında Vali Ali Fidan’a sunulacağı belirtildi. Konuyla ilgili çalışmanın tarihinin 2016 yılı olarak ifade edilmesinin gerekçesi ise emlak vergisinden elde edilen 185 bin 752 TL’lik katkı payının Konuralp Kemerkasım Köyünde bulunan Su Kemerlerinin yenileme ve projelerine ayrılması gösterildi.

İdareden yapılan açıklamada; “İdaremiz sorumluluk alanı sınırları içerisinde kalan ve Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirilebilecek olan taşınmaz kültür varlıklarına yönelik olarak yerinde tespitler yapılmakta olup, öncelikle yerel basında da çokça haber olan tescilli camilerimiz ziyaret değerlendirmeye alınmıştır.

Cami ziyaretleri ve tespitleri basında yer alan haberlerin öncesinde başlamış olup bugüne kadar, Aydınpınar Köyü Cami, Günbaşı Köyü Cami, Muratbey Köyü Cami, Ozanlar Köyü Cami, Pınarlar Köyü Cami, Yaka Köyü Cami ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmeyen Çalıcuma Camileri İdaremiz teknik elemanlarınca yerinde incelenmiş ve durumlar tespit edilmiştir. Söz konusu tespitler tamamlandığında raporlanarak, 2016 yılı içerisinde İdaremizce kullanılabilecek olan tutar Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirilmek üzere 2016 yılı içerisinde sayın Valimize başvuru dönemi içerisinde sunulacaktır.” İfadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Kemerkasım Köyü Su Kemerlerinin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve İnşaat Mühendisliği Projeleri yapımı için ayrıldığı ve ihale süreci tamamlanarak yüklenici firmanın çalışmalara başlandığı ifade edildi.

Haber:Y.SEVER