Türkiye’nin en işlek karayollarından biri olan D-100 karayolunda mevcut ve yapımı devam eden üst geçitlerin kullanılması için tel örgülerin şart olduğu ortaya çıktı. Yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kazalar sonrası geçtiğimiz aylarda üst geçitlerin kullanılması için D-100 ve D-655 karayollarının belli kesimlerine tel örgü çekilmişti. Böylelikle üst geçitlerin kullanılması zorunlu hale getirilmişti. Ancak D-100 karayolu Çoban mevkiinde devam eden dalçık çalışmaları nedeniyle tel örgülerin belli aralıklarla kaldırılması çoğu vatandaşın kestirme düşüncesiyle üst geçit yerine yine yoldan geçmesine neden oldu.

 

Çalışmalar nedeniyle Ankara istikametinin gidiş-geliş olarak kullanıldığı yol artık yayaların da geçiş güzergahı olmuş durumda. Günde yüzlerce aracın geçtiği yolda TIR'ların, kamyonların geçisi sırasında gözünü kırpmadan karşı yöne geçen vatandaşlar, görenleri hayrete düşürüyor.

 

 Üst geçitlerin kullanılmaması nedeniyle meydana gelen çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı kazaya karşın hala vatandaşların orta refüjün bile olmadığı sadece aralara dubaların yerleştirildiği yolda koşarak ve hatta sakin adımlarla karşı yöne geçmesi ders alınmadığının en açık göstergesi. Bebek arabasıyla yolu hızla geçen bir anne,

 

bisikletiyle karşı geçmeye çalışan bir vatandaş, tam TIR geçerken yola atılan ve arkadaşının kolundan çekmesiyle kazadan kurtulan bir genç kız sadece gün içerisinde fotoğraflanan ancak görenlere 'pes' dedirten kareler...

Öte yandan mevcut ve yapımı devam eden üst geçitlerin kullanılması için de tel örgülerin şart olduğu bir kez kanıtlanırken tel örgülerin sadece üst geçitlere yakın mesafelerde değil, yerleşim alanların boyunca devam ederek can güvenliği için tam teşekküllü olarak tedbir alınması gerektiği de bu tehlikeli manzarayla gözler önüne serilmiş oldu.

HABER:C.ÜSTÜNER