Altındaki baş döndüren yükseliş hem esnafı hem de vatandaşı oldukça etkiledi. Kuyumcu esnaflarından Şaban Kahriman, son 1 yıl içerisinde altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ve nedenleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ TAMAMEN DÜNYA PİYASALARIYLA ALAKALI”

Kuyumcu Şaban Kahriman, altın fiyatlarının son 9 ay içerisinde 30 TL yükselmesinin tamamen dünya piyasalarıyla ilgili olduğunu söyledi. Kahriman; “Son 9 ay içerisinde altının yükselişi ve düşüşü tamamen dünya piyasalarıyla ilgili bir durum. Türkiye’ye özgü veya bizim piyasalarımıza özgü değil. Altının onsu dolarla ölçüldüğü için ve doların merkezi de Amerika olduğu için oradaki bir takım ekonomik gelişmeler ister istemez burayı da olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla son 1 yıl içerisinde petrol fiyatlarındaki dengesizliklerden dolayı da altının onsu biraz yükseldi. Daha doğrusu dünya üzerinde altına da bir rağbet var. Dolayısıyla oradan hareketle altın fiyatları bu kadar yükseldi.” dedi.

KUYUMCULAR OLARAK YÜKSELMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Kahriman, gelecek günlerde altın fiyatlarının nasıl bir eğilim göstereceği konusunda ise net bir ifade kullanmanın mümkün olmadığını söyledi. Kahriman, şöyle konuştu: “Daha da yükselir mi yoksa düşer mi söylemek güç çünkü tamamen dünya piyasalarıyla alakalı. Bizim tahminlerimizin dışında çok beklenmedik hareketler olabilir, dünya piyasasında iyileşmeler olabilir. O zaman bakarsınız altın 30 TL de gerileyebilir. Biz kuyumcular olarak zaten altının yükselmesini istemiyoruz. Çünkü altın yükseldikçe alım gücü düşüyor. Biz altını yüksek sattığımızda da para kazanıyoruz düşük sattığımızda da kazanıyoruz. Ama bu fiyatlarla vatandaşa satamadığımız için bizi etkiliyor. Ayrıca işsizlik de etkiliyor.”

FİYAT YÜKSELDİKÇE ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR”

Yüksek altın fiyatlarının düğüncülerin alım gücünü de etkilediğini belirten Kahriman şunları ekledi: “Fiyatların yükselmesi düğüncülerin alım gücünü de düşürdü. 5 tane almak isteyen 3 tane alıyor, 3 tane almak isteyen 1 tane alıyor. Hatta bileziği tercih etmeyen bile oldu. Tabii duruma bakılırsa haklılar da. Ama altının fiyatları yüksek olduğunda ister istemez 4-5-6 bileziğe kadar gidiyor bu. Dediğim gibi fiyat yükseldikçe alım gücü düşüyor. İster istemez de herkesi etkiliyor” dedi.

BİLEZİĞİN GRAMI 120-122 TL, CUMHURİYET ALTINI 840 TL”

Kahriman ayrıca vatandaşta oluşan yanlış algıyı düzeltmek için ise bir açıklama yaptı: “Halkımızdaki şu yanlış algıyı da düzeltmek istiyorum. Fındık hasadı, yaz, kış, düğün mevsimi bunlar altının fiyatlarını etkilemiyor. Bunlara göre değerlendirilmiyor yani. Tamamen ulusa ve dünya piyasalarına bağlı. Dünya piyasaları ve ekonomik gelişmelerden hareketle altın düşer, yükselir. Şu an külçe altının fiyatı 127 TL, bileziğin gramı 120-122 TL arasında değişiyor, Cumhuriyet altını ise 840 TL” diye konuştu.

Ö. YILMAZ