Geçtiğimiz Nisan ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının uygulamaya koyduğu iş danışma masaları Düzce İş-kur’da da faal halde çalışıyor. Şu anda 14 danışmanın görev yaptığı önümüzdeki günlerde ise sayının 22’ye yükseleceği danışma masaları oldukça yoğun çalışıyor.
Uygun olanlar yönlendiriliyor
İş ve Meslek Danışmanı Alper Erdik, iş arayanların danışmanlık masalarına nasıl başvuruda bulunacağını ve başvuru sonrası işleyen süreci anlattı.
Erdik, “Bu uygulama ilerleyen yıllarda işsizliğin minimum düzeye indirilmesi açısından ve sadece işçiyle işin eşleşmesi açısından değil, doğru biçimde eşleşmesi açısından bu projeye başlandı. Çalışma bakanlığın yürüttüğü proje sonucu başladı geçtiğimiz nisan ayından bu yana devam ediyor. 14 arkadaş danışmanlık ve işe yerleştirme servisinde yaklaşık 9 aydır çalışıyoruz. Danışman süreci iş arayanın kurumumuza gelip kaydını yaptırmasıyla başlıyor ve de daha önce kaydı olanların tekrardan aktif olarak iş gücü piyasasına dahil olmak istemesiyle başlıyor. İşverenin talebi doğrultusunda çalışılacak yere gidiliyor bölge, ortam, koşullar, işle ilgili bilgiler bizzat iş yerinde alınıyor daha sonra kuruma bildirdiğimiz bu talep doğrultusunda işçilerin bize başvurma süreci başlıyor İş yerinde gördüğümüz koşulların ve işverenin isteklerinin işçide olup olmadığına bakarak uygun olan adayları iş yerinde gönderiyoruz. Geri dönüşlere bakarak da talep karşılanamamışsa eksikleri gidererek tam anlamıyla karşılama adına, tam anlamıyla karşılanmışsa da önümüzde ki süreçte o iş verenle tekrardan çalışıp Düzce’de ki iş gücü piyasasını kurumumuzun yönetir hale gelmesine dair çalışmalar yapıyoruz.” Dedi.
2012’de 4 bin kişi işe yerleştirildi
Olumsuz hava şartlarında dahi çok yoğun başvuru olduğunu ve günde en az 200 kişi ile birebir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdik, Düzce’de ki iş olanakları azalırken İşkur’un yönlendirdiği ve istihdam edilen kişilerde artma yaşandığını ifade etti.
“200 civarında iş arayan buraya geldi kayıtlara baktığımız da son 8 ayda neredeyse 2’ye katlandığını söyleyebiliriz genel olarak. 2012 yılında sadece işe yerleştirdiğimiz elemanlar 4 binin üzerinde burada önemli olan şu geçtiğimiz yıllarda Düzce’de yaklaşık 40 bin kişi bir işe başlarken 2012 yılında bir düşüş gözlendi. Bu sayı düştü fakat burada önemli olan şu bizim işe yerleştirdiğimiz kişilerde bir artma var Düzce’de ki iş olanakları azalırken İşkur’un yönlendirdiği ve istihdam edilen kişilerde artma var. Bu 4 bin sayısı yüzde yüzlük bir performans artışını gösteriyor. Çalışan kişilerde geliyor, çalışırken de daha iyi bir iş bulmak içinde gelen oluyor beğenmeme lüksü elbette var fakat bizim amacımız işvereninde işçinin de memnun olacağı bir eşleştirme yapabilmek.” 

Haber: H. İŞCAN