Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği yönetmelik değişikliğine göre emniyet müdürleri, adli olayları valiliklere derhal bildirecekti. Ayrıca savcıların görevlendirdiği polis, el koydukları olaylar ve yakalanan kişilerle ilgili tedbirler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı ile en üst dereceli kolluk amirini haberdar edecekti. Bakan çocukları ve iş adamlarının tutuklandığı ilk operasyonun ardından çıkarılan bu yönetmelik büyük tartışma yaratmış ve iptali için çok sayıda dava açılmıştı.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre Danıştay 10. Dairesi dört bakanı kabine dışı bırakan yargıda kriz yaratan Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini oyçokluğu ile durdurdu. Böylece, polisin amirine, savcının başsavcıya el koydukları olaylar, yakalanan kişiler ve alınan tedbirler hakkında derhal bilgi verme zorunluluğu da kalktı.

Türkiye Barolar Birliği, Yargıçlar Sendikası, Liberal Demokrat Parti ve Ankara Barosu yürütmenin durdurması ve iptal talebiyle bu hafta dava açmıştı. Konusu aynı olan bu davaların birleştirilerek bakıldı. Danıştay’daki rutin uygulamanın aksine Daire Başkanı Mehmet Rıza Ünlüçay, davayı tetkik hakimine vermedi. Başkan dosyayı bizzat kendisi inceledi. Dairenin kararı dün aldığı, bugün açıkladığı öğrenildi.

 

KAYNAK: HÜRRİYET