Düzce Valisi Ali Fidan, Öncü TV'de yayınlanan Manşet programında, 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsü ve OHAL kararı ile ilgili  değerlendirmelerde bulundu. Program Yapımcısı Erol Tayhan'ın sorularını yanıtlayan Vali Fidan, ilk olarak 15 Temmuz gecesinden söz etti.

Darbe teşebbüsünü nasıl öğrendi?

15 Temmuz gecesi devlet ve millete büyük bir ihanet girişimi gerçekleştiğini vurgulayan Vali Fidan, darbe teşebbüsünü nasıl öğrendiğini anlattı. Vali şöyle konuştu: “O akşam (15 Temmuz) Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yuvalanmış bir grup çeteci teröristin darbe teşebbüsü ile karşılaştık. İlk belirtiler olduğunda emniyet müdürü ve Ankara'dan bazı arkadaşlar beni aradı. Ben Kalıcı Konutlar'daydım önce onlardan haber aldım. Emniyetimiz, Ankara ve İstanbul'da bir takım farkı gelişmeler olduğunu Ankara'dan bazı arkadaşlarımız ise alçak uçuşların ve bir takım olağanüstü gelişmeler olduğunu söyledi. Öncelikle bizde bunun bir terör tehdidi yansıması olduğu kanısı oluştu ancak hemen akabinde olayın mahiyeti ortaya çıktı. Bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya olduğumuzu öğrenmiş olduk.”

Düzce halkına teşekkür etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın darbe girişiminin ortaya çıkması ile televizyonların canlı yayınlarından halka yaptıkları meydanlarda toplanma çağrısının Düzce'de çok iyi şekilde karşılık bulduğunu aktaran Vali Ali Fidan, “Kalıcı konutlar'dan vilayete geldiğimizde saat 01:30 sularıydı ve biz geldiğimizde valiliğin önü ve Anıtpark tamamen dolmuştu. Vatandaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. İlk akşamdan bu yana Anıtpark'a geldiler, sokakları doldurdular, demokrasiye, devletine, milletine, meşru iradeye milli iradeye sahip çıktılar.” dedi.

“Darbe girişiminden daha güçlenerek çıktık”

15 Temmuz Darbe Girişimi'ne karşı halkın dimdik durduğunu anımsatan Vali Fidan, milli birlik ve beraberliğin daha da pekiştiğini ifade etti. Vali Fidan şunları kaydetti: “Geldiğimiz noktada bu olaylardan daha güçlenerek çıktığımızı düşünüyorum. Milli birlik ve beraberliğimizin pekişmesi anlamında hem de demokrasi bilincinin gelişmesi anlamında 15 Temmuz öncesine göre daha ileri bir seviyeye adım attığımızı düşünüyorum. Devletimize, milletimize, milli birliğimize yönelen haince saldırıya karşı dik duruşun en güzel yönü de milletimizin hiçbir siyasi ayrım yapmadan, hiçbir parti ayrımı yapmadan, hiçbir görüş ayrımı yapmadan, yaşlısı, kadını, erkeği ile bu duruşu sergilemesi oldu. Düzce'de o üzücü olayları yaşamadık fakat basından gördüğümüz kadarıyla Ankara'da, İstanbul'da  insanlar tanklara karşı ateş edilmesine rağmen vücudunu süper ederek korkusuzca yürüdü. Bu milletimiz adına gurur verici bir olaydır.”

“Hiçbir şekilde gündelik hayat, ticaret olumsuz etkilenmeyecek”

OHAL kararına yönelik yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldırmak isteyen Vali Ali Fidan, şunları kaydetti: “Olağanüstü yönetimde sanki vatandaşlarımızın bir takım hürriyetlerine yönelik kısıtlayıcı tedbirler alınacak gibi yanlış bir anlaşılma var. Bunu özellikle vatandaşlarımıza söylemek istiyorum; hiçbir şekilde vatandaşlarımızın gündelik hayatı, ticareti olumsuz etkilenmeyecek. Alınacak tedbirler vatandaşlarımızın gündelik hayatlarını etki edecek tedbirler değil. Biz bir karar aldık; Düzce ilinde hava trafiğini yasakladık. Zaten Düzce'de hava trafiği yok. Bu genel bir tedbir. Bir de patlayıcı maddeler ile ilgili bir karar aldık. Gündelik hayata yönelik kısıtlayıcı onlara engel olacak hiçbir tedbir olmayacaktır.”

Haber; C. ÜSTÜNER