DEMİR YOLU RAFA MI KALKTI?
2007 yılında gündeme getirilen ve 2008 yılında toplantılarla gündemde uzun süre duran demiryolu projesi üzerinden geçen 4 yıla rağmen yapılan toplantılarla kaldı. Projede demiryolu Düzce sınırlarında Akçakoca’nın Melenağzı, Paşalar, Göktepe, Edilli , Akçakoca Merkez, Kepenç, Çayağzı ve Akaya köylerinden geçecekti. Döngelli Kepenç arasına bir istasyon inşa edilecek ve Çayağzı Köyünde ise bir viyadük inşaatı gerçekleştirilecekti. Ama demiryolu projesinde hala bir adım atılamadı.
DÜZCE’NİN İÇİNDEN GEÇECEKTİ
Güzergahın yapılan imar planlarında ise Düzce’den geçeceği söylenirken güzergah sonra Düzce dışarıda bırakılarak yeniden yapılmış ve Akçakoca’dan geçecek şekilde hazırlanmıştı. Hatta Düzce’den güzergahın geçeceği konusu gündeme geldiğinde OSB’ye de bir bağlantı yapılması tartışılmış ve bunula ilgili Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük 2008 yılında yaptığı açıklamada demir yolu için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etmişti.
2008 YILINDA BİRÇOK TOPLANTI YAPILMIŞTI
2008 yılında dönemin idarecileri Düzce Valisi Ercan Topaca, Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve üç milletvekilimiz Demiryolu projesiyle ilgili olarak Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne giderek temaslarda bulunmuşlar ve yapılan temasların ardından projenin etüt çalışmasının tamamlandığını beyan etmişlerdi. Daha sonra yine 2008 yılında Dönemin Valisi Bülent Kılıç başkanlığında yapılan toplantıda demiryolu projesi en ince detayına kadar masaya yatırılmış ve Düzce’den geçmesinin önemine vurgu yapılmıştı.
OSB’YE UĞRAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
2008 yılından sonra rafa kaldırılan proje ile ilgili ise hiçbir çalışma yapılmaması ise dikkat çekiyor. Demiryolunun bırakın OSB’ye bağlanması Düzce’den geçmesi bile hayal oldu. Demiryolunun projesi Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında olacak ve uzunluğu yaklaşık 300 kilometre olacak. ''Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'' ile Akçakoca, Bartın, Zonguldak Filyos, Ereğli ve Karasu limanlarının yanı sıra Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının, Adapazarı üzerinden demiryolu ağına bağlantısı sağlanacak.
Bu da demek oluyor ki önümüzdeki yıl teşvikin biteceği Düzce Organize Sanayi Bölgesi’ne demir yolu ağı örülemeyecek.