Gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı ramazan döneminde denetimleri arttırmak amacıyla hazırlıklara başladı. Yaklaşık 5 bin gıda denetçisinin görev yapacağı kontrollerde fakirlere dağıtılan yardım paketlerinin içerisindeki ürünler denetlenecek. Bu kapsamda Türkiye'nin farklı şehirlerine kurulan iftar çadırlarına yemek veren işletmeler de kontrolden geçirilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ramazan ayına ilişkin kapsamlı bir denetim programı hazırlarken, tüketici dernekleri de vatandaşa "Bakanlık izin belgesi olmayan ürünleri almayın" uyarısında bulunuyor.

Piyasa değerinin altında satılan gıda ürünlerine mesafeli yaklaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakanlığın tüm işletmeleri kontrol etmesi ise mümkün görünmüyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği verilerine göre bakanlığa kayıtlı gıda üreten işletme sayısı 40 bini buluyor. Gıda satan ve dağıtan işyeri sayısı ise 500 bin civarında. Bakanlığın gıda denetçisi sayısı ise 4 bin 600'ün üzerinde.

Gıda Etiketleri de Değişiyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı " türk gıda kodeksi etiketleme yönetmeliği taslağını"da görüşe açtı. Bu kapsamda gıda etiketlerinde "kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur" ve "diş sağlığının korunmasına yardımcı olur" ibarelerine yer verilmeyecek.

Haber; S. KAŞKIR