Düzce’yi vahşi çöp depolamadan kurtarması amacıyla Yığılca yolu üzeri Hecinler mevkiinde açılan Katı Atık Depolama Tesisi'nin faaliyeti, Çevresel Etki Değerlendirmesi raporundaki “Olumlu Kararı”nın hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle Sakarya 2. İdaresi Mahkemesi tarafından alınan kararla durduruldu. Şikayet üzerine 2009 yılında açılan davanın sonuçlandığı bütçe görüşmeleri için toplanan Düzce Belediye Meclisi'nde basına yansıdı.

Faaliyette değil, para toplanmamalı

Konuyu gündeme taşıyan MHP’li Üye Ercan Katırcıoğlu, mahkeme kararına göre, evsel atık bedelleri yeniden düzenlenmesi gerektiğini, faaliyette olmayan bir depoya para toplamak hayali bir durum olduğunu söyledi. Katırcoğlu, “Sakarya Bölge 2. İdaresi Mahkemesi’nin aldığı karara göre, “Katı Atık Bertaraf Tesisimizin çalışması durdurulmuştur. Bu karara göre; Melen Havzası'na yakınlığından dolayı orada birikecek çöplerin Melen Havzası suyunu kirleteceği yönünde rapor hazırlanmıştır. 2. İdaresi Mahkemesi de raporları kabul etti. Konu, bütçe görüşmelerinde dile getireceğimiz vergiler harçlar bölümünde yer alan evsel atık bedellerini ilgilendirmesinden dolayı mahkeme kararına göre yeniden düzenlenmesi gerekeceği için ifade ettim.” dedi.

MAHKEME TEMYİZ AŞAMASINDADIR

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney mahkeme kararını doğrulayarak davanın 2009 yılında açıldığı bilgisini verdi ve şunları söyledi: “Bu mahkemeyi yerel mahkeme reddetti. Temyize ve Danıştay’a gidilmiş fakat Danıştay da reddetmiştir. Daha sonra karar düzeltme aşamasında Danıştay mevcut aldığı kararı bozuyor. Konu, Sakarya Bölge 2. İdaresi Mahkemesi’ne gelince mahkeme karar aynen uyuyor. Şuan mahkeme temyiz aşamasındadır.”

EVSEL ATIKLARIN TOPLANMAMASI DİYE BİR KAİDE YOK

Güney, ‘Mahkeme kararı var diye evsel atıkların toplanmaması diye bir kaide yok’ diyerek evsel atık bedellerin çöplerin vahşi depolamaya izin vermeden toplanması amacıyla tahsil edildiğini belirtti.

UYGULANABİLİR BİR TEDBİR ALACAĞIZ

Mahkeme kararının sadece olumlu Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) raporunu iptal ettiğini aktaran Güney, konuyla ilgili görüşmeler sonucunda uygulanabilir bir tedbir alacaklarını vurguladı.

TARİFELER AYNI ŞEKİLDE UYGULANMALIDIR

Güney, evsel atık tarifelerini aynı şekilde uygulamaları gerektiğinin altını çizdi.

VAHŞİ DEPOLAMAYI ENGELLEMELİYİZ, GEREKİRSE ENERJİ SAĞLAMALIYIZ

Güney, konuyu olumlu en kısa sürede neticelendirerek vahşi depolamayı engellemek ve gerekirse enerji üretimini sağlamak istediklerini kaydetti.

DÜZCE HALKI 15 MİLYONU ÇÖPE ATARAK MI KARŞILAYACAK?

Güney’in yanıtı üzerine açıklama yapan Katırcıoğlu, “vahşi depolama yapılsın” gibi bir talepte bulunmadıklarını söyleyerek tesisin faaliyetinin durdurulduğunu ifade etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Görüşlerini paylaşmayı sürdüren Katırcıoğlu, “Tesis yapılırken fizibilite, çevre çalışmaları veya gerekli incelemeler tam olarak değerlendirilmeden atılan bu adımın bedelini Düzce halkı 15 milyonu çöpe atarak mı karşılayacak?

BUNU HESABINI KİM VERECEK?

Burada hatalar zincirinin neticesinde Düzce halkı, oraya yatırılan 15 milyonluk bir para eğer belediyenin yapacağı itiraz mahkeme kararıyla reddedilirse bunun hesabını kim verecek?

OLMAYAN BİR DEPOYA PARA TOPLAMAK HAYALİ BİR DURUMDUR

Şuanda olmayan tesise paraya ödememiz doğru değildir. Geçen süre içerisinde oraya çöp atılamayacaktır. Evsel atık bedeli olmayan bir depoya para toplamak hayali bir durumdur.”

Güney, ÇED raporu Çevre Bakanlığı tarafından verilir. Tesis Çevre Bakanlığı ile İSKİ’nin gösterdiği alana kurulduğu bilgisini vererek evsel atık bedellerinin mevcut depolama tesisi için değil, yapımı için olduğunu belirtti. Güney, ‘Bizim depomuz yok biz almayalım. Ne ile yapacaksınız oraları? Yapmayalım mı? Vahşi depolama mı olsun? Gizli saklı bir şey yok. Bir noktadan bir sonuca varılmasın.” dedi.

Haber:Y.SEVER