Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, “12 Kasım Düzce Depremi” 20. yıl dönümü mesajında şu görüşlere yer verdi:

“İlimiz Düzce, 17 Ağustos 1999'da ve 12 Kasım 1999'da meydana gelen iki büyük depremi yaşamıştır.
17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve başta Gölyaka İlçemiz olmak üzere tüm İlimizi etkileyen 7,4 şiddetindeki Doğu Marmara Depremi ve 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki Düzce Depreminde, toplam 980 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
Düzce İlimiz 1. derece deprem kuşağı üzerindedir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararlara ve tedbirlere uymak, önümüzdeki süreçte yaşanabilecek depremlerde sorun yaşanmaması için hayati önem arz etmektedir. Herkesin, geçmişteki acı tecrübeleri unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi, yaşanan bu acılardan ders çıkarması, depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmesi zorunludur. Afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması elzemdir. “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” sözünü asla unutmamamız gerekir.12 Kasım Düzce Depreminin yıl dönümünde, güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”



"12 Kasım Düzce'miz için dönüm noktasıdır"

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü 12 Kasım Düzce depreminin 20. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

12 Kasım 1999'da meydana gelen Düzce depremine ilişkin yayımladığı mesajında Düzce'nin bir deprem bölgesi olduğunun altını çizen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, "12 Kasım 1999 yılında meydana gelen ve il genelinde büyük bir yıkıma sebep olan, yaklaşık 710 vatandaşımızı kaybettiğimiz, 2 bin 500'den fazla yaralı kardeşimize ulaştığımız bu doğal afet hepimiz için büyük bir acı ve ders oldu. Bugün o büyük acının üzerinden 20 yıl geçti, o gün doğan çocuklar bugünün gençleri oldu. Her yıl daha farkında olarak, deprem bilincimizi artırmaya devam ediyoruz. Düzce'nin bir deprem bölgesi unutmuyoruz, kentleşme biçimimizi buna göre dizayn etmeye özen gösteriyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi deprem değil, hatalı yapılaşma ve plansız kentleşme bizim için tehlike oluşturur. Düzcemizin şehirleşmesinde bu hususları göz önünde bulundurmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Rabbim bizleri böyle büyük acılarla sınamasın." ifadelerini kullandı.





“Tarihinin en acı felaketlerinden birini yaşadı”

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Düzce’nin 12 Kasım 1999 Düzce Depremi ile tarihinin en acı felaketlerden birisini yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu doğal afette binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlercesi de yaralanmıştır. Ülkemizin büyük bir bölümünün üçüncü jeolojik zamanda oluşmasının bir sonucu olarak, bu tür tektonik olayların yaşanması bilimsel bir gerçekliktir. Bu gerçeklikten yola çıkarak biz de “Deprem öldürmez, bina öldürür.”  anlayışıyla Üniversite olarak depremin etkilerini en aza indirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu kapsamda Üniversitemizde “Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuş ve her yıl gerçekleştirilen “Düzce Deprem Çalıştayları” ile şehrimizde deprem bilincinin oluşmasına ve deprem bilgisinin güncel tutulmasına önemli katkılar sağlanmıştır. Depreme karşı en önemli tedbirin depreme dayanıklı binalar inşa etmek ve deprem bilinciyle yaşam kültürünü her nesile aktarmak olduğunu vurguluyor, ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”



“12 Kasım günü unutulmayacak ve unutturulmayacak”

AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin mesajında, “12 Kasım 1999 yılının üzerinden 20 yıl geçmesine karşın yaşadığımız o elim günleri, maddi ve manevi olarak yaşadığımız yıkımları unutmamız mümkün değil. 12 Kasım günü unutulmayacak ve unutturulmayacak kadar hayatımızı değiştiren günlerden biridir. Düzce’miz 12 Kasım depremi ile yıkımların en büyüğünü yaşamıştır. Düzce’mizin deprem kuşağında olduğunu unutmadan devletimiz ve sonrasında da AK Partimizin hükümetlerinde yasal ve idari uygulamaları devreye sokarak yeniden aynı acıların yaşanmaması için tedbirlerimizi aldık, almaya da devam ediyoruz. Özellikle daha önce depremle tanışmamış kuşaklarımıza okullarımızda ve işyerlerimizde tatbikatlarla deprem gerçeğini anlatıyor, geçmişten günümüze ders çıkartıyoruz. Tüm Düzceli hemşehrilerimizin yaşadığımız acı günleri unutmadan, deprem bölgesinde olduğunu unutmadan depreme karşı tedbirli, üzerine düşen sorumluluğu sadece kendisi için değil geleceğimiz için de yapan bireyler olarak hayatlarına devam etmesi çok önemlidir. Düzce’mizin bir daha böyle felaketlerle karşı karşıya kalmamasını temenni ediyor, deprem gerçeğinden uzaklaşmadan hepimizin gereken önemleri aldığını düşünüyorum. 12 Kasım 1999 depreminde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, geride kalanlara da sağlıklı bir ömür diliyorum.” İfadelerini kullandı.
 



“Depremle mücadele çok disiplinli çalışmalar gerektirir”
İyi parti il başkanı Yunus Özay Er, 12 Kasım 1999 yılında yaşanan Düzce depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, bugün hala gerekli önlem ve tedbirlerin alınmadığını ve Düzce'nin depreme hazırlıklı olmadığını belirtti.
 
Düzce’nin, 12 Kasım 1999 depremi ile büyük bir felaket yaşadığını belirten Başkan Er, “ Merkez üssü Düzce’de aletsel büyüklüğü 7.2 olan bir deprem meydana geldi. 30 saniye süren deprem bine yakın insanımızın ölümüne 1500 civarında konut ve işyerinin ağır hasar görmesine neden oldu” dedi.
 
 Er, “Bilime ve akla aykırı olarak siyasal iktidarlarca uygulanan rant politikaları, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları ve plansız kentleşme daha fazla can ve mal kaybına neden olacaktır.  Depremlerin yıkıcı afetlere dönüşmemesi için; akıl, bilim ve mühendislik verilerine göre hareket edilmemiştir. Depremle mücadele çok disiplinli çalışmalar gerektirir.  Bugün geldiğimiz noktada sadece Düzce'de değil ülke genelinde depremle ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığını, deprem kuşağında olmamıza rağmen olası bir depreme hazırlıklı olmadığımızı görüyoruz" dedi.
    Er, İyi Parti Düzce İl Başkanlığı olarak depreme karşı alınması gereken önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi noktasında özellikle üzerinde durulmasını gereken bazı konular olduğunu belirterek, "Düzce için acilen  Düzce Deprem Master planı oluşturulmalı, deprem öncesi, deprem anı ve sonrasın da yapılacak çalışmaları, belirlenen toplanma merkezlerini ve alınacak önlemleri içeren  bu plan kamuoyu ile  her ortamda paylaşılmalıdır. İl genelinde 1999 öncesi mevcut yapı stokunun durumu tespit edilmeli, olası depremlere karşı güvenli hale getirilmeli,  varsa ağır hasarlı binalar bir an önce yıkılmalıdır" dedi.
 
Depremlerin herhangi bir irade ile durdurulmasının mümkün olmadığını belirten Er, "Depremler önlenemez ancak zararlarını azaltmak mümkündür. Ciddi bir master planıyla  depremleri önleyemesek bile kayıplarımızı en aza indirebiliriz” diyerek, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.