Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, deprem olduğu takdirde yıkılma ihtimali yüksek olan yapı stokunun yüzde 30 civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Demir, 1999 Marmara ve Düzce depremlerinden sonra yapıların sağlamlıklarına daha fazla önem gösterildiğini ifade etti.
Bolu İl Bayındırlık Müdürlüğü'nü ziyaret ederek incelemelerde bulunan Demir, burada yaptığı açıklamada, 5- 6 yıl önce depremde etkilenecek yapının yüzde 60 oranlarında olduğunu hatırlattı. Demir, şöyle devam etti: "Şimdi yeni yapılan yapıların devreye girmesi, dönüşüm projeleri, dayanıksız yapıların dayanıklı hale dönüştürülmesi ve güçlendirmelerle oran yarı yarıya azaldı. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlendiğini görüyoruz, kendi yapılarının dayanıksız olduğunu biliyor ise güçlendirenler var."
Demir, hedeflerinin 8 -10 yıllık zaman dilimi içerisinde çalışmaları tamamlayarak deprem olduğunda yıkılma ihtimali olan binaların yıkılmasını sağlamak olduğunu aktardı. Bakan Demir, 1999 yılında gerçekleşen iki büyük depremin ardından yapıların sağlamlıklarına daha fazla önem gösterildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Özellikle geçmiş yapı stokumuzdaki depreme dayanıksız olan bölümlerle, kamu yapıları ile ilgili tespitler, güçlendirme projeleri ve uygulama projeleri yapıldı. Mesela her kurum kendi ilgi alanı içerisinde etkin çalışmalar yaptı. Birçok vilayetimizde kamu yapılarında güçlendirmeler yapıldı, hala bu çalışmalar devam ediyor. Ama asıl köklü ve kalıcı çalışma dediğimiz şey yapı envanterini çıkartmak. Ülkemizin tamamı neredeyse deprem kuşağı, deprem riski altında, buradaki geçmişten yapılan depreme dayanıksız tüm yapıları tespit edip elden geçirmek gerekiyor. Bu çalışmaları başlattık '' dedi.
Bakan Mustafa Demir, son 10 yıl içinde Türkiye'de yapılan yapılarda depreme dayanıksız kavramının olmadığını kaydederek, ''Son 10 yıl içinde Türkiye'de yapılan yapıların hepsi depreme dayanıklı olarak yapılıyor. Bu ciddi bir iyileştirmeyi de beraberinde getiriyor. Büyük çapta kentsel dönüşüm projeleri uygulandı, dolayısı ile her geçen gün depreme dayanıksız yapı stokunda ciddi bir düşüş yaşıyoruz. Yani bir iyileşme yaşıyoruz.'' diye konuştu.