17 Ağustos 1999 yılında Marmara'nın güneydoğusunu etkileyen 7.4 şiddetindeki depremin üzerinden 20 yıl geçti. Düzce'de 270 can kaybına, 685 kişinin enkaz altında kalmasına ve bin 157 kişinin yaralanmasına neden olan afetin yıldönümü nedeniyle birçok kesim tarafından mesaj yayımlandı.

"Depremler, bir gerçeği ortaya çıkarmıştır"

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Düzce’nin 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da iki büyük deprem yaşadığımı anımsatarak, şunları kaydetti: “Bu iki deprem sonucu, toplam 980 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3 bin 836 vatandaşımız da yaralanmıştır. 1. derecede deprem kuşağında olan ilimizde bir daha deprem yaşamamak, ya da olası deprem durumunda, can ve mal kaybına uğramamak en büyük temennimizdir. Yaşadığımız bu depremler, bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacaktır. Önemli olan, bu depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmek, depremlere hazırlıklı olmak ve içinde yaşadığımız binalarımızı deprem riskine göre yapılandırmaktır. Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve ilimizdeki tüm bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi, hepimize düşen hayati bir görevdir. 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde, güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.”

"Allah bir daha böyle acılar ve imtihanlar yaşatmasın"

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, 20 yıl önce Düzce'de derin yaralar açan deprem afetine ilişkin mesajın şunları kaydetti: "17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminin 20. yıl dönümünde Marmara ve Düzce depremlerinde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, depremin izlerini yüreklerinde yaşayan vatandaşlarımızın acısını paylaşıyorum. Yaşadığımız dünya, insanların ihmalleri ve zamanla küresel ısınmanın etkisiyle çeşitli afetlerle yüzünü gösteriyor. Ne yazık ki bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde yaşadığımız sel felaketi… Yurdumuza ve şehrimize, Allah bir daha böyle acılar ve imtihanlar yaşatmasın. Bu duygularla tüm hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum."



"Yatay şehirleşmenin gereklerini hayata geçirmeye başladık"

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Düzce'nin deprem kuşağında yer aldığına vurgu yaparak "17 Ağustos 1999 özellikle Düzce için bir dönüm noktası olmuştur. Büyük afet sonrası il statüsüne kavuşan ilimiz Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ve 1. Derece Deprem Kuşağı'nda bulunmaktadır. Bu bilimsel gerçekler ışığında belediyemiz sorumluluğu altındaki kentleşmenin denetim altında yapılması büyük önem arz etmektedir. İmar ve şehirleşme konusunda aldığımız yeni kararlar sayesinde yatay şehirleşmenin gereklerini hayata geçirmeye başladık. Deprem riskine karşı yaptığımız hazırlıklar ve donanımımız ile böyle bir afetin bir daha yaşanmamasını ümit ediyor, bu vesile ile afette yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralı kurtulan kardeşlerime ve tüm vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.


Depremden gereken dersler çıkarıldı”

AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin de 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Keskin, mesajında şu görüşlere yer verdi: “17 Ağustos 1999 depremi, milletimize ve devletimize görev ve sorumluluklarını en acı şekilde öğretti. Depremden çıkarılması gereken dersleri hem yerel yönetimler, hem de merkezi hükümetimiz çıkardı. AK Parti hükümetlerimiz de deprem konusundaki duyarlılığını her zaman taze tutmuş ve gereken yasaları yürürlüğe sokmuştur. Devlet-özel sektör el birliği ile kalıcı, sağlam konutlar inşa edilmeye başlandı. Seminerler ve eğitim programları ile çocuklarımız dahil tüm milletimize deprem konusunda bilinç kazandırıldı. Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir. 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.”

"Deprem değil, alınmayan önlemler büyük acılar yaşatıyor"

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, depremin yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, yaşanan felakette hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Er, "Özellikle bölgemizin deprem kuşağı üzerinde olması, depremle yaşamayı öğrenmemizi ve her an hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür' gerçeğini şiar edinerek şehrimizi geleceğe hazırlamalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Depremin değil, alınmayan önlemlerin büyük acılar yaşattığına dikkat çeken Er, mesajını şöyle noktaladı: "17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması temennisiyle, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve milletimize başsağlığı diliyorum."


Üzüntümüz taze!”

Düzce Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Erdoğan Bıyık da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile ilgili olarak yayımladığı mesajda üzüntülerini ifade etti.
31 Mart yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Belediye Başkan Adayı olan Düzce ASKF Başkanı Erdoğan Bıyık 17 Ağustos 1999 Depremi ile ilgili olarak “Üzüntümüz tazedir.” ifadesini kullandı.

Mesajında Bıyık, “17 Ağustos 1999 Depremi Düzce’yi de içine alan geniş bir alanda hissedildi. Düzce Depremini sizlerle birlikte yaşamış bir hemşeriniz olarak depremin 20.yılınıda derin üzüntüyle karşılamış bulunmaktayım. Aradan geçen 20 yıla rağmen depremin izlerinin hala giderilmemiş olmasının, şehrimiz adına büyük bir kayıp olduğunu belirtmek isterim. Bu vesile ile 17 Ağustos 1999 Depremi’nde hayatını kaybeden akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaşlarımıza, Düzceli hemşerilerimize baş sağlığı diliyorum.” şeklinde üzüntülerini dile getirdi. HABER: C.ÜSTÜNER