Düzce Üniversitesi’nde konferans vermek için Düzce’ye gelen Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, dün akşam Erol Tayhan’ın konuğuydu.
 
Basına evinde karıncalar üzerine kurduğu deprem gözlem merkeziyle yansıyan Sütçü, karınca ve gökyüzü hareketlerini inceleyerek deprem tahminlerinde bulunuyor. Erol Tayhan’nın sorularını yanıtlayan Sütçü karınca kolonilerini incelemeye nasıl başladığını ise şu şekilde anlattı:
 
Karıncaların ölümü depreme işaret
 
“11 Kasım 1999 yılında bahçede gezerken erik ağacının gölgesinde karınca kolonisi dikkatimi çekti. Karıncalar kümeleşmişti. 12 Kasım'da da Düzce depremi oldu. Daha sonra koloniler incelemeye başladım. Karıncalar koloni halinde yaşar ve bu topluluğuna sadece ana karınca komut verir. Ana karınca yuvayı terk ettiğinde büyük bir deprem işareti olarak kabul edilir. Karıncaların yüzde 80 öldüğünde 7 şiddetindeki bir depremi çağrıştırıyor. Karıncaları evimde izliyorum. 12 kolonim var. Her birinde bin karınca olduğunu düşünürseniz evimde 12 bin karınca var. Karıncaların ölümüyle gökyüzünde de değişiklikler meydana geldiğini gördük ve şimdi gökyüzündeki değişimleri de inceliyoruz. Gökyüzünü incelemeye başladıktan sonra depremin bilinmezliğini bana göre sıfır noktaya geldi.”
 
Türkiye’de yarım saatte bir deprem atıyor
 
Fay haritasına bakıldığında Türkiye’nin farklı bir bölgede bulunduğunu söyleyen Sütçü; “Sismoloji bakımından düşündüğümüzde Türkiye’deki depremler yüzeye yakın depremlerdir. Her saat başında ya da yarım saatte bir deprem atıyor.” dedi.
 
Meteorolojinin kullanmış olduğu kızıl ötesi haritalardaki beyazlıkları inceleyerek depremleri tahmin ettiklerini ifade eden Sütçü, “Kızıl ötesi haritalarda sıcak bölgeler siyah, soğuk bölgeler beyazla gösterilir. Sıcak bölgelerde suların buharlaşması da siyah göründüğünden dolayı beyazlıkların kaynağının tamamı su buharı değildir. Deprem öncesinde çıkan partiküllere tutunan su buharı da atmosferde partiküllerle gazlarla yükseklerde yoğunlaşarak beyazlıkları meydana getirirler. Su buharı yağış olarak geri dönerken gazlar atmosferde gezinir. Biz bu partikülleri inceleyerek depremleri tahmin ediyoruz."dedi.
 
Özellikle yaz mevsiminde gökyüzündeki değişikliğe dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Sütçü; gökyüzünde 360 derecelik bir kızıllığın deprem habercisi olduğunu belirtti.