MERKEZ ÖNEMLİ FAALİYETLERDE BULUNACAK

Düzce Üniversitesi'nin depreme dikkat çekmek ve deprem bilincini aşılama adına yürüttüğü çalışmalar, 3 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 29790 sayılı yönetmelikle kurulan Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile kurumsal bir zemine taşındı. Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi; coğrafi bakımdan deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de depremle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili faaliyetler yürüterek uluslararası bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, uygulama ve danışmanlık gibi konularda işbirliği yapmayı; bunun yanında çalışmalarını daha da ileri düzeye çıkarabilmek için kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenleyerek kurum ve kuruluşları bilgilendirmeyi amaçlıyor.

DEPREM SONRASI HIZLI VE DOĞRU HAREKET EDİLMESİ GEREKİYOR

Plana esas jeolojik, tektonik, geoteknik ve depremsellik incelemeleri yaparak yerleşim alanlarındaki zemin davranışı konularında çalışmalarda bulunacak Merkez, bu çalışmalara ilişkin raporlar düzenleyecek. Bölgede olabilecek yıkıcı bir depremin ardından hızla yardım sağlayacak bir kurtarma ekibini oluşturmayı amaçlayan Merkez, depremlerin yıkıcı etkilerini de en aza indirmeyi hedefliyor. Ayrıca bilimsel, teknik bulguları ve verileri açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışacak.

HALKA AÇIK BİR GÖSTERİM ALANI OLUŞTURULACAK

Öte yandan Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, deprem sonrası meydana gelen yapı hasarları, hasarların nedenleri ve can kaybına neden olan bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gereken önlemlerin görsel ve uygulamalı olarak sunulacağı halka açık bir gösterim alanı oluşturulacak.  

Haber: C. ÜSTÜNER