Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can ile Düzce depremini yaşayan depremzedeler Habertürk’te yayınlanan ve Pelin Çift ’in sunduğu haber gündem programına katılarak tecrübelerini aktardılar.
12 Kasım Düzce depreminin ardından Düzce’de değişen hiçbir şeyin olmadığına dikkat çeken depremzedeler, “Orta hasarlı binalar hala duruyor. Olası bir depreme Düzce’miz hazır değil. “dedi.
Depremzedelerden Ferahnur Aslan, “Düzce ikinci bir depreme hazır değil. Yıkılmaya hazır, sağlıklı durmaya ve güvenli oturmaya kesinlikle değil. Orta hasarlı binalar hala duruyor. Yerel yönetimlerinde bununla ilgili bir çalışması yok. Sadece bir gelişme var; o da orta hasarlı binaların makyajlanması.” Diye konuştu.
Hala prefabrike evlerde oturan Vildan Konca ise prefabrik evlerde yaşamın hiç kolay olmadığını ifade ederek kiracı depremzedelerin konut istediklerini söyledi.
Konca “Bir kooperatif kurduk ve kiracı depremzedelere konut istiyoruz. Güvenli konut istiyoruz. Ben artık müteahhitlerin yaptığı konutlara güvenmiyorum. Kurumların yaptığı konutlara da güvenmiyorum. Ben konut yapılırken görmek istiyorum.” Dedi.
Son olarak konuşan Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can ise Van’da yaşanan depremin ardından hasar gören binaların tespitinde dikkatli olunması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Şenol Can, “Hasar tespit aşamasında çok yanlış uygulamalar oluyor. Herhangi bir ölçüm yok. Önlemlerin deprem öncesinde başlaması gerekiyor. Çözüm için bazı radikal kararlar ve kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. İmar planlarının, zemin etütlerinin iyi yapılarak üzerindeki binanın yapılması gerekiyor. Deprem vergilerinin nereye gittiği sorusuna iktidar yetkilisi ‘yollara gitti’ dedi. Düzce’de kalıcı konutlar ile merkez arası yol ise 12 yılda bitirilemedi” şeklinde konuştu.

Haber; S. KAŞKIR