Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER), her yıl olduğu gibi 12 Kasım Düzce Depremi’nin 17. yıldönümünde de Anıtpark’ta bir araya geldi.
İlk olarak ellerinde “Depremi unutma, unutturma” yazılı pankartlar ve fenerlerle Anıtpark Meydanı’na yürüyen dernek üyelerine, bir grup vatandaş da eşlik etti. Deprem şehitleri anısına yapılan yürüyüşün ardından, Düzce depreminin 17. yıldönümünde hayatını kaybedenler için depremin meydana geldiği saat olan 18.57'de Anıtpark Meydanı’nda saygı duruşunda bulunuldu.
Dernek tarafından her yıldönümde tekrarlanan ve bu yıl da tüm vatandaşların davet edildiği programda, Düzceliler tarafından katılımın az olduğu görüldü. Deprem şehitlerini anmak ve unutturmamak adına Düzce Anıtpark Meydanı’nda toplanan grup adına kameraların karşısına geçerek bir basın açıklaması yapan Düzce Depremzedeler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenol Can, deprem öncesi binaları ve Düzce’de yeniden yapılaşmayı ele aldığı konuşmasında belediye ve valiliğe göndermelerde bulundu.

Depremde hayatını kaybetmek kader değildir”
DEPDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenol Can; “Biliriz ki, depremde hayatını kaybetmek kader değildir. İstersek sağlıklı ve güvenli şehirler inşa edebiliriz. 12 Kasım Depremi’nin 17. yıldönümünde bir kez daha hep beraber sağlıklı ve güvenli bir şehirde yaşama hakkımızı savunmak için buruda olduğumuz dillendirmek isteriz. Yine bizler biliriz ki; depremi afete dönüştüren deprem öncesi yapılaşmada alınan yanlış kararlar ve uygulamalardır. Bataklıkları dere yataklarını verimli tarım arazilerini imara açmak suretiyle bilimsellikten uzak başta kat artış kararları olmak üzere yanlış imar plan tadilat kararları ile etkin ve kamusal bir yapı denetim mekanizması ile malzemeden çalanı işbaşında yakalayamadığımız için, deprem afete dönüşüyor.” diye konuştu.

Rant hesaplar ile alınan kararların kurbanı olmak istemiyoruz”
Konuşmasına sitemlerle devam eden Dernek Başkanı Şenol Can şunları kaydetti: “Biz artık dahil edilmediğimiz kapalı kapılar ardında rant hesaplar ile alınan kararların kurbanı olmak istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmak istiyoruz. Ve biz artık 17 Ağustos ve 12 Kasım’daki çaresizlikleri yaşamak istemiyoruz. İster mal sahibi, ister kiracı olalım oturacağımız konutun sağlıklı ve güvenli olup olmadığı bilgisine kolayca erişmek ve sırf belediye ruhsat verdiği için değil gerçekten sağlıklı ve güvenli olduğundan emin olmak istiyoruz.”  

Depremi unutma unutturma”
DEPDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Şenol Can, dernek olarak taleplerini de sıraladı. Depremde ayakta kalan binaların tekrar elden geçirilmesini, sağlamlaştırma ile ilgili bir seferberlik ilan edilmesini, bu sağlamlaştırmanın bilimsel verilere uygun olmasını, okul, hastane ve alışveriş için gidilen binanın sağlıklı ve güvenli olmasını istediklerine özellikle vurguda bulundu.
Dernek Başkanı Şenol Can, Düzce’nin 17 yıl sonunda geldiği noktayı anlayabilmek adına bu kez kameraların karşısında belediye ve valiliğe; yapı, imar, zemin ve etüt gibi konularda sorular sordu.

Can, depremi unutmamak ve unutturmamak adına son olarak şunları söyledi: “Depremlerde hayatını kaybetmek kader değildir. Depremi afete dönüştüren şehirleşmede deprem öncesi alınan yanlış karar ve uygulamalardır. Kaybettiklerini unutma, çocuğun için güvenli bir gelecek istemeyi unutma Alınan kararlara katılmayı talep etmekten vazgeçme, sağlıklı ve güvenli bir şehirde yaşamayı isteminin anayasal bir hak olduğunu unutma, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri ile öğrendiğin birlik ve dayanışma ve yardımlaşmanın değerini unutma, bize bütün bunları acı bir şekilde öğreten depremi unutma unutturma.”

Grup adına konuşan DEPDER Başkanı Ayşegül Şenol Can, felaketin 17. yılında hayatını kaybeden vatandaşları saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.