8 yıl önce evsiz depremzedelere ev yapmak amacıyla arsa talebinde bulunan Evsiz Depremzedeler Derneği'nin sorunu aradan geçen 8 yıla rağmen hala çözülmemişti. Kooperatif üyelerinin konut sahibi olmasını sağlayacak olan arsa tahsisini yapmayan Düzce Belediye, Metek Köyü'nde yapılan toplu konutlardan 566 adedini depremzedelere satma kararı almıştı,

Düzce Evsiz Depremzedeler Dayanışma – Konut Yapı Kooperatifinin, yıllardır devam eden arsa tahsisi davasında devreye giren TOKİ'nin teklifine kooperatif üyeleri değerlendirdi ve konuya sıcak bakmadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın arsa arama işini TOKİ'ye devretmesi, ancak TOKİ'nin arsa arayışı yerine üyelere başka bir teklif sunmasının ardından üyeler toplanarak bu teklifi görüştü.

Üyeler arasında yapılan görüşmelerin ardından yapılan açıklama da, “ TOKİ'nin Metek Köyü'nde yapılan konutlarının 566 adetinin kooperatifimize satılması konusunda getirdiği teklifte, bu dairelerin bizim için yapıldığı ifadeleri yer alsa da, biz böyle olmadığını biliyoruz. Herkesin alımı için satışa sunulmuş ancak satılamamıştır. Teklife konu olan konutların, beklenen satış gerçekleşseydi, bize teklif edilmeyeceğini de bilmekteyiz.” denilerek TOKİ'ye cevap verildi.

İstenildiği halde TOKİ ve Belediye işbirliği ile sorunun çözülebileceğinin belirtildiği açıklamada, evsiz depremzedeler için Bakanlık tarafından Düzce Belediyesi'ne devredilmiş arsalar olduğu kaydedildi. Ayrıca yapılan teklifin, üyelerin dar gelirli insanlar olduğu dikkate alınmadan yapıldığı ifade edilirken, “ Peşinatlar 15 bin TL'den , aylık taksitleri 650 TL'den başlayan tekliftir. Mahkeme kararını yerine getirmek zorunda olduğunun bilinci ile davranılması sevindiricidir. Ancak sorunu çözme niyetiyle yapılmış bir teklif olarak değerlendirebilmek mümkün değildir.” denildi.