1999 Yılındaki depremde işyerleri yıkılan ya da ağır hasar gören 1697 esnaf için Düzce’nin değişik bölgelerine kalıcı işyerleri yapılmıştı. Kalıcı konutlar bölgesine 1047, Düzce Merkeze 612, Kaynaşlı ilçesine 24 ve Gölyaka ilçesine 14 olmak üzere toplam 1697 kalıcı işyeri inşa edilmiş ve bu işyerlerinden 321 tanesi teslim alınmadığı için hak sahipliği iptal edilmiş geriye kalan 1376 işyeri esnaflar tarafından teslim alınmıştı. Düzce’de 1999 yılındaki depremde işyerleri yıkıldığı için yapılan Kalıcı işyerlerinden hak sahibi olan 1000’e yakın esnafa şimdi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tebligat göndermeye hazırlanıyor. Hak sahibi olup işyerleri için borçlandırma yapmayan bine yakın esnaf, işyerlerinin geri ödemesini faizi ile birlikte yapacak. Ayrıca kalıcı konutlardan da hak sahibi olup da borçlandırma yapmayan 35 hak sahibine ulaşmaya hazırlanan Başkanlık, konutların geri ödemelerini faizleri ile birlikte geri almaya hazırlanıyor.

Bilindiği gibi şimdiki adıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Düzce’de 1697 işyeri inşa etmiş bu işyerlerinden 321 tanesi hak sahiplerince hiç teslim alınmadığı için hak sahiplikleri iptal edilmiş, Geriye kalan 1376 işyeri ise esnaflar tarafından teslim alınmıştı. Huzur evi olarak kullanılan toplam 100 işyeri ile Düzce Belediyesine devredilen 102 işyeri ile resmi kurumlara verilen 119 işyeri becayiş yapılarak hak sahiplerinden teslim alınmış ve yerine başka işyerlerinden teslim edilmişti.

Düzce’de hak sahibi olan 1376 esnaftan bine yakını hak sahibi oldukları işyerleri için hiç geri ödeme yapmadıkları tespit edildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı şimdi bu esnaflara tebligat göndererek geri ödemelerini yapın çağrısında bulunacak. Esnafların büyük bir bölümü hiç kullanmadıkları dükkanların paralarını faizleri ile birlikte geri ödemek zorunda kalacaklar.

Haber; Ü. ÇETİN