1999 yılında yaşanan depremlerde evleri yıkılan ve kendilerine tahsis edilen arsaların başka konutlar için kullanılması nedeniyle mağdur olan, hukuki sürecin tamamlanmasına rağmen arsalarını alamayan Depremzedeler mahkeme kapısından sonra belediye koridorlarında haklarını aramaya devam ediyor.

Depremzedeler, bugün Yenikent’te bulunan rezerv adalar ile ilgili mahkemece haklı bulunan taleplerini dile getirmek için Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile görüşmek için belediyede idiler. Başkan Keleş’in Ankara’da bulunması nedeniyle beklenen görüşme gerçekleşmezken, Dep-Der yönetim kurulu üyeleri ve depremzedeler, yıllardır sürdürdükleri hazin mücadelelerini duyurmak için Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy’u ziyaret ettiler.

Depremzedeler Derneği Yönetim  Kurulu Üyesi İshak Yurtseven yıllara yayılan en başta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı dava etmeleri ile başlayan süreci anlatırken, depremzedeler suskunluk içinde kendisini dinlediler.

Yenersoy büyük bir dikkatle Yurtseven’in anlattıklarını dinlerken, depremzedelerin Yenikent’teki rezerv adalar ile ilgili taleplerini Belediye Başkanı Mehmet Keleş’e bizzat ileteceğini söyledi.

Bilindiği gibi depremlerin ardından evleri yıkılan ve maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar için ayrılan alana Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından konutlar inşa edilmiş, bu nedenle Dep Der ve evsiz depremzedeler yapı kooperatifi bakanlığa dava açmıştı. Dava sürerken rezerv adalar önce Toki’ye daha sonra da Düzce Belediyesi’ne devredilmiş, bu arada kesinleşen mahkeme TOKİ’ye karşı depremzedeleri haklı bulmuştu.

 Son durumda ise TOKİ depremzedelerin kazandığı mahkeme hükmünün yerine getirilmesi için Düzce Belediyesi’nden talepte bulunmuş, ancak depremzedeler bir türlü arsalarına kavuşamamıştı.