Geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapan kanun tasarısı gündemden düşmüyor.
Müftülere nikâh kıyma yetkisi vermesiyle tartışılan kanun tasarısıyla ilgili bugün kameraların karşısına geçen CHP Düzce Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç, resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılmasına tepki gösterdi.

“Çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz”
Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun olmadığını vurgulayan Karaüç, şöyle konuştu: “Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz.”

“Evlilik akdinin müftülerce yapılması laiklik ilkesine aykırıdır”
“Müftülük kurumu İslam ile özdeştir.” diyen CHP Düzce Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’dan fazlası zaten Müslüman’dır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanun’la hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır.''

“Toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir”
AK Parti’ye yüklenen Karaüç, “Endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda “dava” dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin!”