17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz yaralarını saramayan Düzce, ikinci büyük bir depremle bir kez daha sarsıldı.  12 Kasım 1999 tarihinde saatler 18.57'yi gösterirken merkez üssü Düzce olan deprem, başta Kaynaşlı olmak üzere şehrin tamamını yıkıp geçti. Deprem sadece 30 saniye sürdü ancak kaybettiğimiz yakınlarımızın içimizde açtığı derin boşluk 18 yıldır aynı büyüklüğünü koruyor...
İşte o kara geceden sonra taş taş üstünde kalmayan Düzce, takvimler 9 Aralık 1999'u gösterdiğinde, yaralarını daha çabuk sarabilmek için il statüsüne kavuştu.



Yaşanan depremin kendisine sıfırdan kentleşme şansı verdiği Düzce, bu fırsatı doğru değerlendiremeyince kimliksiz şehirleşme, çarpık yapılaşma eleştirilerine maruz kalıyor. Bu eleştirilerden en büyük nasibini de aradan geçen 18 yıla rağmen şehrin merkezinde 'deprem anıtı' gibi duran metruk binalar alıyor.



Madde bağımlılarının mesken tuttuğu ve her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan metruk binalar, 2017 yılına gelindiğinde de korku saçmaya devam ediyor. Aradan geçen onca yılda sürekli gündeme gelse de çeşitli gerekçeler gösterilerek bir türlü kaldırılamayan metruk binalar şehrin çehresinde kirli bir görüntüye sebep olmasının yanı sıra Düzce'nin kanayan yarası olan ve uyuşturucunun pençesine düşen gençlere de adeta çanak tutuyor.
Komşu il Bolu Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda depremin şehir estetiğine verdiği tahribatı kökünden kazırken Düzce'de ise göreve yeni gelen Belediye Başkanı Dursun Ay'ın depremi hatırlatırcasına bir büst gibi şehrin ortasında duran metruk binalara ilişkin politikası merak ediliyor.

Haber; G. TEMEL